Svet
620 ogledov

V prtljagi na letališču našli in ogroženega rdečega pando

letališče Profimedia
Tajski cariniki so v sredo sporočili, da so na letališču Suvarnabhumi v Bangkoku aretirali šest Indijcev, ki so skušali v domovino pretihotapiti 87 živali - med njimi kače, papagaje, kuščarje in rdečega pando.

Iz tajskega carinskega oddelka so ugotovili, da je bilo v rptljagi 87 živali: 29 varanov s črnim grlom, 21 kač, 15 ptic (vključno s papagaji). Cariniki so pojasnili, da so bile te skrite v prtljagi osumljencev, ki so nameravali odleteti v Mumbai. Papige so zaprli v plastične posode z luknjami v pokrovu, kuščarje v plastične vrečke, kače pa so zavili v vrečke iz blaga. 

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da šesterici iz Indije grozi do deset let zapora ali kazen v višini štirikratnika zneska uvoznih carin za omenjene živali.

Tajska velja za glavno tranzitno središče za tihotapce divjih živali. Slednji jih nato običajno prodajo na Kitajskem in v Vietnamu, v zadnjih letih pa vse več tudi v Indiji.

Krčenje gozdov in krivolov povzročata ogroženost rdečega pande. 

Rdeči oziroma mačji panda spada med ogrožene vrste zaradi krčenja gozdov in krivolova. Je nočna žival, ki se načeloma prehranjuje z bambusovimi vršički. Kljub imenu pa ni soroden orjaškemu pandi, saj ne sodi med medvede, temveč v ločeno družino ailuridae. Najdemo ga na obronkih Himalaje, v severovzhodni Indiji, Nepalu, Butanu in na Kitajskem. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.