Svet
19 ogledov

Na Luno po "diskontni" ceni

Neil Armstrong na Luni. EPA
Na Luno že od leta 1972 ni stopila človeška noga. To bi se lahko kmalu spremenilo …

Podjetje iz Kolorada Golden Spike načrtuje transportno sredstvo, ki bi na Luno lahko hkrati popeljalo dve osebi. Pri projektu sodeluje tudi nekdanji vodja poletov Apolla Gerry Griffin. Kot obljubljajo, bodo leti "dostopni". "Naša vizija je, da na Luno spravimo zanesljiv in poceni transportni sistem,“ je izjavil Griffin, direktor podjetja Golden Spike, v katerem so zaposleni številni nekdanji sodelavci ameriške vesoljske agencije NASA.

Za vozovnico bi bilo po prvih izračunih treba odšteti 1,5 milijarde dolarjev. Golden Spike prvi let načrtuje za leto 2020. Natančnejši termin pa je odvisen od števila interesentov. Za prvi let potrebujejo investitorje, ki bi bili pripravljeni odšteti osem milijard dolarjev. Čez čas in če bi se ponudba prijela, bi se cena letov, ki naj bi ga vodila dva astronavta, znatno znižala. "Lete s posadko želimo ponuditi po ceni letov brez posadke,“ pravijo. Koliko letov bi bilo za to potrebnih, niso izdali.

Tržne preiskave so pokazale, da bi se za projekt lahko zanimalo med 15 in 25 držav. Med potencialnimi strankami naj bi bili ponudniki civilnih letov v vesolje, podjetja, bogataši in raziskovalne institucije.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.