Svet
14 ogledov

Na Luno še ne kmalu

Super luna Reuters
Prah, ki pokriva Luno je zelo strupen. Podoben naj bi bil predvsem azbestnemu ali vulkanskemu prahu. Zato znanstveniki opozarjajo, da bo obisk Lune zaenkrat mogoč le v sanjah.

Znanstveniki so prišli do novih spoznanj glede prahu, ki prekriva Luno. Ta naj bi bil za človeka zelo strupen, človek pa naj bi ga tudi z lahkoto vdihnil.

"Pri astronavtih Apolla so se pojavile neobičajne spremembe na koži in očeh, imeli so težave z dihanjem. Vse težave naj bi povzročil prah, ki se je nalepil na obleke in ki so ga s seboj prinesli v plovilo," je dejal znanstvenik z Univerze v Tennesseeju.

Škodljivo tudi sevanje

Čeprav so ljudje na Luni in v njeni bližini preživeli malo časa, so rezultati pokazali, da bi prah lahko povzročil veliko različnih bolezni. Več tisoč let je namreč že izpostavljen sevanju, saj Luna nima atmosfere, ki bi jo varovala pred različnimi vrstami sevanja. In že samo sevanje bi povzročilo obolevanje za različnimi oblikami raka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.