Svet
66 ogledov

Na Madagaskarju našli zaklad škotskega pirata

Pirati EPA
Ameriški raziskovalci so sporočili, da so v potopljeni ladijski razbitini ob obali Madagaskarja našli zaklad, ki je pripadal zloglasnemu škotskemu piratu iz 17. stoletja, kapitanu Williamu Kiddu. Podvodni arheolog Barry Clifford je dejal, da so iz razbitine potegnili 50-kilogramsko srebrno palico.

Okoli leta 1645 na Škotskem rojeni kapitan Kidd je sprva pomagal britanskim oblastem v lovu za pirati, nato pa je sam postal strah in trepet širnih morja.

Med plenjenjem neke ladje leta 1698 so ga ujeli, zaprli, izprašali pred britanskim parlamentom, nato pa usmrtili leta 1701. Kaj se je zgodilo z bogastvom, ki ga je Kidd zaplenil, je bila skrivnost, ki je ves čas vznemirjala iskalce izgubljenih zakladov.

V zalivu potopljenih 13 ladij

Clifford je srebrno palico na otoku Sainte Marie, ki leži v bližini mesta najdbe, izročil predsedniku Madagaskarja Heryju Rajaonarimampianini. Dodal je, da so v zalivu odkrili 13 ladji. V zadnjih dveh tednih so bolj temeljito raziskali le dve, med njimi Kiddovo tako poimenovano Galerijo avantur.

Ameriški ambasador na Madagaskarju Robert Yamate je dejal, da je odkritje zaklada pomembno za državo: "To je fantastično odkritje, ki kaže na skrito zgodovino Madagaskarja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.