Svet
7 ogledov

Na Marsu teče slana voda

mars EPA
Na Marsu odkrili tekočo slano vodo, a še ne vedo njenega izvora.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes potrdila obstoj tekoče vode na Marsu. "Mars ni suh, izsušen planet, kot smo mislili v preteklosti," je na novinarski konferenci povedal Jim Green iz Nase.

mars | Avtor: EPA EPA

Rdeči planet je bil sicer že znan po tem, da ima led, in da njegova površina nosi topografske brazgotine antičnega vodnega toka. Kljub temu so prav zadnje raziskave, o katerih so znanstveniki spregovorili na tiskovni konferenci, postregle s prvimi dokazi.

Voda je slana

Izsledki najnovejše študije so pokazali, da teče na površini Marsa slana voda. Gre za prvi tovrstni dokaz, da na Marsu obstaja tekoča voda, ki je prvi pogoj za življenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ekipa iz ZDA in Francije je sporočila, da je našla dokaz v črtah "hidriranih" vodnih mineralov, ki za svoje oblikovanje potrebujejo vodo.

Struge se pojavljajo in izginjajo

Astrofiziki so dolgo domnevali, da bi lahko sezonske struge na rdečem planetu oblikovali tokove slane vode. Struge, dolge do nekaj sto metrov in običajno široke manj kot pet metrov se pojavljajo na pobočjih planeta v toplih letnih časih, se podaljšujejo, nato pa izginejo, ko se ohladi.

Že v aprilu so znanstveniki poročali, da so perkloratove soli, tako kot tiste v najnovejši študiji, široko razprostrte po površini Marsa in da sta tamkajšnja vlažnost in temperatura ravno pravšnji za obstoj slane vode. Perklorat je sicer visoko vpojen in znižuje ledišče vode, tako da ostaja tekoča tudi pri hladnejših temperaturah.

Od kod prihaja voda?

Nova študija je našla sledove te iste soli tudi v omenjenih strugah, še navaja AFP. Znanstveniki zdaj vedo, da je za struge odgovorna voda, ne vedo pa še, od kod izvira.  Ena od hipotez je,  da bi lahko prišla iz površinskega ali podzemnega ledu, druga je, da se lokalni vodonosnik sezonsko sprosti, a sta obe možnosti malo verjetni.

Življenje izven našega planeta raziskovalci vesolja iščejo že leta. Znak, da bi takšno življenje lahko obstajalo, pa je prav tekoča voda.

Komentarjev 2
  • dimnikar 07:34 29.september 2015.

    Zakaj pa to je oz. ni kompatibilno s prvimi ali drugimi?

  • rororkoko 20:36 28.september 2015.

    to ni mogoče. američani so zlobni kapitalisti. to so naredili tovariši iz Murgel