Svet
11 ogledov

Na meji s Turčijo 120 kilometrov dolg jarek

Begunci na otoku Lampedusa EPA
Grčija bo zgradila 120 kilometrov dolg jarek. Preprečiti želi vstop novih priseljencev.

Grčija ob severovzhodni meji s Turčijo gradi 120 kilometrov dolg jarek, s katerim želi ustaviti val nezakonitih priseljencev.

Jarek bodo napolnili z vodo, širok naj bi bil 30 metrov in globok sedem. Po poročanju grškega dnevnika To Vima naj bi bilo 14,5 kilometra projekta v bližini mesta Orestiada že končanega.

Lani prišlo 128 tisoč priseljencev

V Grčijo vsako leto prispe več deset tisoč nezakonitih priseljencev, samo lani naj bi njihova številka dosegla 128 tisoč. Zaradi strahu, da bodo nemiri v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu sprožili še močnejši val priseljevanja, so Atene letos skupaj s Frontexom okrepile nadzor na svojih mejah na morju in kopnem.

Grčija obtožuje Turčijo

Turčijo medtem Grčija že dlje časa obtožuje neuspeha pri ustavitvi nezakonitih prehodov meje in neupoštevanja dogovora o vračanju nezakonitih priseljencev, ki sta ga Turčija in EU dosegli januarja. Dogovor Turčijo obvezuje, da sprejme nazaj tako svoje državljane kot državljane drugih držav, ki nezakonito vstopijo v EU, piše dpa. Pravilo ne velja za prosilce za azil.

Najprej želeli zgraditi ograjo

Že v začetku leta je grška vlada sporočila, da ima namen na 12,5 kilometra  okoli 200 kilometrov dolge meje s Turčijo zgraditi ograjo, s katero bi prav tako skušali zajeziti naval ilegalnih priseljencev. Načrt je naletel na ostro kritiko organizacij za človekove pravice, vključno z Visokim komisariatom ZN za begunce (UNHCR).

Komentarjev 3
  • privat 09:14 21.avgust 2011.

    ja to eu plačuje...strah pred preseljenci! Strite se malo dragi Evropejci...kasneje bojo pravili strpite se dosti ,kajti priseljevanja se neda ustaviti nikoli in nikdar! Kaj hoče EU narediti..?? Zgodovino malo upočasniti!! Zakaj?? verjetno da lahko nekateri posamezniki še malo dle ...prikaži več kradejo,ker kasneje z preseljevanjem se krasti nebo dalo,ker enostavno bo nujno dobiček usmeriti v socialne transferje ,drugače se bo zgodila socialna revolucija ,ki bo izbrisala vse več vredne ljudi ...plemiči ,ministri z imuniteto,predsedniki z imuniteto,kralji...

  • allstarr111 19:25 04.avgust 2011.

    Plačala ga bo cela EU in ne mislt da je to zraslo na grškem zeljniku. Nekaj podobnega ima ZDA na meji z mehiko, pa se noben ne obregne vanj da je kao nehuman.

  • ajduc 18:44 04.avgust 2011.

    Če smo ga mi plačali, naj ga vsaj Primorje zgradi.