Svet
11 ogledov

Na muhi javna uprava

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev bo državi z dekretom privarčeval milijardo ev Žurnal24 main
Rusija. Število zveznih uslužbencev bodo v dveh letih zmanjšali za petino. Pri nas študij o racionalizaciji ni.

Kriza. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je podpisal dekret o zmanjšanju števila zaposlenih v zveznih državnih organih za petino.

Tolikšno znižanje načrtuje do leta 2013. Letos in naslednje leto nameravajo za pet odstotkov znižati tudi število zaposlenih v javni upravi znotraj zveznih držav, leta 2013 pa bodo število zaposlenih znižali še za deset odstotkov.

Britanci: pol milijona
Za krčenje javne uprave se je zadnje čase zaradi krize odločilo več držav po svetu. Britanska vlada je lani napovedala, da bo število zaposlenih v javnem sektorju znižala za skoraj pol milijona.

Irska bo v javnem sektorju ukinila 25 tisoč služb, Nemčija pa jih namerava v štirih letih ukiniti deset tisoč. Lani je z napovedmi presenetila tudi Kuba – število zaposlenih v javnem sektorju namerava znižati za kar milijon. Pri tem pa je treba upoštevati, da v tej državi javni sektor zaposluje okoli 85 odstotkov prebivalstva.

Pri nas brez rezov
“Prizadevanja vlade intenzivno potekajo v smeri zniževanja števila zaposlenih, seveda ob upoštevanju več dejavnikov, ki vplivajo na zaposlovanje v javnem sektorju,” so nam povedali na ministrstvu za javno upravo. Vlada do leta 2013 načrtuje enoodstotno znižanje števila zaposlenih v javnem sektorju na leto. Težave so predvsem na področjih zdravstva, sociale in izobraževanja, kjer bi morali število zaposlenih ponekod celo povečati, so dejali na ministrstvu.

Dodali so, da bo treba “preveriti organizacijsko strukturo in procese” ter javni sektor prilagoditi finančnim zmožnostim države. “Posebne študije na to temo pa še niso bile narejene,” so nam še povedali na ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.