Svet
34 ogledov

Na našem nebu se že sveti komet Lovejoy

Komet Lovejoy Paul Stewart/Wikimedia
Pozabite na ognjemete, te dni nam vesolje omogoča naravni šov. Komet Lovejoy že viden tudi iz Slovenije.

Komet z imenom C/2014 Q2, ali po "domače" Lovejoy, je te dni že zelo blizu Zemlje. 7. januarja se bo našemu planetu najbolj pribiližal in bo oddaljen "le" kakih 70 milijonov kilometrov, najblijžje Soncu pa bo 30. januarja. Po tem pozdravu se bo znova napotil stran od našega sončnega sistema. Nove priložnosti za opazovanje bržkone ne boste dočakali, saj se bo vrnil šele čez 8.000 let.

In zakaj je komet Lovejoy tako zanimiv? Kot pišejo na spletni strani Spika, ga "čudovite barve ter dinamično spreminjajoča struktura repa dolžine do 5 stopinj uvrščajo med lepše komete zadnjega obdobja na našem nebu."

Najlepše je viden okoli polnoči, ko je najvišje na nebu. Zelo lepo ga je mogoče opazovati že z navadnim lovskim daljnogledom, viden pa je tudi z prostim očesom, dodajajo pri Spiki. Kako ga najdete? Za opazovanje so primerne višje lokacije z dobrim pogledom na jug. Kako se bo komet gibal, pa si oglejte na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.