Svet
16 ogledov

Na nebu znova črni oblaki

Vulkan ni več tako aktiven kot sredi aprila, ko je bil zračni prostor večjega de Žurnal24 main
Oblak vulkanskega prahu meša štrene irskim in škotskim letalskim prevoznikom, saj so tamkajšnja letališča spet zaprta.

Pristojne irske oblasti so sporočile, da naj bi letališča na Irskem zaprli popoldne. Letališče v Dublinu naj bi tako po načrtih zaprli ob 14. uri po srednjeevropskem času, zvečer pa naj bi ga znova odprli.

Glede na napovedi naj bi oblak vulkanskega pepela danes dosegel tudi severozahod Anglije in Wales, vendar pa naj ne bi prišel do Londona.

Zaradi oblaka vulkanskega prahu, ki ga je nad severni del britanskega otočja veter zanesel z Islandije, je bil že v torek začasno zaprt zračni prostor na Škotskem, Severnem Irskem in Irskem.

Zaradi vulkanskega pepela je bil sredi aprila šest dni zaprt zračni prostor nad velikim delom Evrope, kar je povzročilo prometni kaos, pa tudi velike izgube letalskih družb.

Islandska geofizičarka Sigrun Hreinsdottir z reykjaviške univerze pa je dejala, da je vulkan Eyjafjallajökull v torek izbruhal več pepela kot v zadnjih dneh, še vedno pa bistveno manj kot pred začetkom izbruha pred tremi tedni.

Islandski vulkan je izbruhnil 14. aprila in za en teden ohromil zračni promet nad Evropo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.