Svet
11 ogledov

Na nogah pol Evrope

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Stavke zaradi varčevalnih ukrepov so včeraj zajele dobršen del Evrope; protesti so posegli v vse pore javnega življenja. Spopadi stavkajočih in policije v Španiji in Belgiji.

Poljska, Grčija, Irska, Portugalska, Litva, vse do srca Evrope, Bruslja. Delavci so bodisi protestirali na ulicah ali pa protestno niso opravljali svojega dela. Grški zdravniki in zaposleni na železnicah niso prišli na delo, španski delavci so blokirali železnico in onemogočali avtobusne prevoze ter tako popolnoma paralizirali promet, irski parlament so blokirali s tovornjakom, polnim cementa, okrog sto tisoč ljudi pa je protestiralo v Bruslju, in to v trenutku, ko je Evropska komisija predlagala nove kaznovalne ukrepe državam, ki kršijo javnofinančne discipline.

Protesti v Bruslju niso potekali povsem mirno, aretirali so 15 ljudi, nekatere tudi zaradi spopada s policisti. Anarhisti so zažigali kontejnerje na cestah in razbijali izložbe trgovin. Te so v 95 odstotkih kljub protestom sicer ostale odprte.

V Španiji so sindikati pripravili prvo splošno stavko od leta 2002, zaradi nje je bil ohromljen promet, odpovedali so tudi na desetine letov. V nekaj španskih mestih je prišlo do spopadov stavkajočih s policijo. Poškodovanih je bilo najmanj 15 ljudi, da jih ne bi bilo še več, je policija v Barceloni uporabila vse razpoložljive sile.

 

 

V Grčiji, ki jo zaradi finančnih malverzacij zadnje vlade morajo reševati druge evropske države, so stavke postale že del vsakdanjega življenja. Včeraj so se stavki voznikov tovornjakov, ki traja že dva tedna, pridružili tudi zdravniki in zaposleni na državni železnici.

V Dublinu je eden izmed protestnikov blokiral vrata irskega parlamenta s tovornjakom cementa, s čimer je izražal nestrinjanje z dragim reševanjem bank. Na tovornjak je napisal "Zastrupljena banka" in še "Vse politike je treba odpustiti". Policija je moškega aretirala.

Na Portugalskem se je zbralo okrog 20 tisoč ljudi, protesti so minili mirno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.