Svet
15 ogledov

Na Novi Zelandiji skušajo preprečiti izlitje

Nasedla ladja Rena.
1/7
EPA
Na Novi Zelandiji skušajo izprazniti čim več nafte s tovorne ladje Rena, ki je v sredo nasedla v zalivu Plenty. Za ponedeljek je namreč napovedano poslabšanje vremena z močnimi vetrovi, zaradi katerih bi se ladja lahko prelomila in potopila.

Doslej se je v morje izteklo od 20 do 30 ton nafte, zaradi česar je nastal petkilometrski naftni madež, ki je že terjal življenja številnih ptic. A na poškodovanem tankerju se nahaja še okoli 1.700 ton nafte, katerih izlitje v morje bi povzročilo najhujšo okoljsko nesrečo na tem območju doslej. Pri praznjenju rezervarjev sodelujejo štiri ladje novozelandske mornarice.

Prizadeto območje je danes s helikopterjem novozelandski premier John Key, ki je ob tem poudaril, da je treba v zvezi z nesrečo odgovoriti na več "resnih vprašanj" - predvsem to, zakaj je 47 tisoč ton težak tanker v povsem mirnem vremenu nasedel na grebenu ob enem najspektakularnejših delov novozelandske obale. Kot je povedal, dve preiskavi že potekata.

"Ljudje vedo za greben in da brez posebnega razloga - ponoči, v mirnih vodah - trčiš vanj, pomeni, da je šlo nekaj grozno narobe, in moramo razumeti, zakaj," je med drugim ocenil Key.

Ladja Rena, ki v dolžino meri 236 metrov, je v sredo približno 20 kilometrov od pristanišča Tauranga nasedla na morskem grebenu Astrolabe. Ta je znan po svoji bogati flori in favni, predvsem po kitih, delfinih, pingvinih, tjulnjih in pticah.

Komentarjev 3
  • Bizgec 12:25 09.oktober 2011.

    Govora je o tovorni ladji, ne o tankerju. Ne mesaj hrusk in govejih zrezkov.

  • Bizgec 12:25 09.oktober 2011.

    "A na poškodovanem tankerju" - verjetno je misljeno "a na poskodovani tovorni ladji", glede na to, da v podnaslovu pisete o tovorni ladji, ne tankerju (plus to, da se s slik jasno vidi, da je to kontejnerska ladja)

  • izRODEk 10:01 09.oktober 2011.

    Že zdavnaj so ekologi pri OZN želeli doseči, da bi tankerji ne mogli pluti mimo koralnih grebenov in podobnih ekoloških biserov - NIHČE jih ni podprl! Zakaj? Ker so te poti velikokrat najbližje in najcenejše! In želja po sicer velikanskem ...prikaži več dobičku ne pozna redkih ptic in rib ampak samo dobiček.Kako pa pride do tega, da lahko ljudje počno, kar počno? Tako, da se v parlamente posamičnih vlad izvoli ljudi, ki jih ekologija ne zanima. Vsake parlamentarne volitve imate ljudje možnost izvoliti ljudi, ki NIKOLI ne bi podpisali dovoljenja za plutje po takih območjih. Pa jih ne izvolite. Potem pa bentite, zakaj, da se je to zgodilo....zato, ker ste sami izvolili ljudi, ki jim je mar le za dobiček!TRS - stranka trajnostnega razvoja ima prioriteto v ekologiji pred dobičkom - toliko o tem, ko se bo čez čas zgodila naslednja ekološka katastrofa in boste ljudje spet ugibali, kako pride do tega...