Svet
549 ogledov

Na območju Gaze začelo veljati premirje, Fajon v Izrael

Gaza ruševine Epa Pogled na porušeno Gazo.
Na območju Gaze je ob 7. uri po krajevnem času (6. uri po srednjeevropskem) začelo veljati štiridnevno premirje med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob 16. uri po lokalnem času naj bi v skladu z dogovorom Hamas izpustil prvo skupino talcev, ki jih je zajel ob vdoru na izraelsko ozemlje 7. oktobra.

Hamas naj bi danes izpustil 13 žensk in otrok, nato bo pa vsak dan premirja še nove skupine talcev. Skupaj naj bi jih izpustili 50. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok ter dovolil dostavo več humanitarne pomoči v Gazo.

Premirje, za katerega sta se strani dogovorili ob posredovanju Katarja, bi sicer moralo začeti veljati v četrtek, a so ga zaradi zaradi zapleta o tem, katere talce bodo izpustili in na kakšen način, preložili na danes. Katar je sporočil, da je možno podaljšanje premirja do deset dni.

Spopadi so se na območju Gaze sicer ponoči nadaljevali vse do premirja. Tik pred začetkom prekinitve ognja so se na izraelskem ozemlju ob meji z Gazo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa oglasile sirene za raketne napade. Izraelska vojska je pred tem okrepila napade na območju Gaze in bo med prekinitvijo ognja ohranila svoje vojake v palestinski enklavi. Izrael je sicer že napovedal, da bo po izteku premirja nadaljeval vojno proti Hamasu.

Fajon na obisk v Izrael

Zunanja ministrica Tanja Fajon bo s portugalskim kolegom Joaom Gomesom Cravinhom danes v Izraelu začela obisk na Bližnjem vzhodu v okviru iskanja poti za trajen mir v regiji. Zunanja ministra Slovenije in Portugalske se bosta sestala z zunanjim ministrom Elijem Koenom, vljudnostno pa se bosta srečala tudi s predsednikom Jicakom Hercogom. Nato naj bi se v Ramali na zasedenem Zahodnem bregu sestala s palestinskim kolegom Rijadom al Malikijem, sprejel pa ju bo tudi palestinski premier Mohamed Štejeh.

V soboto bosta s predstavniki Jordanije in Egipta kot ključnima regionalnima partnerjema govorila o trenutnih razmerah in možnostih za mir v regiji, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • ico8 18:59 25.november 2023.

    Ce jo plasteninci ugrabijo, lahko zahtevajo od nasih rdecezeleno pticarjev vsaj 5000 tepiharjev za njo…

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 14:00 24.november 2023.

    Tanja vem,da si močno zaskrbljena pa vendar ne pretiravati z grožnjami Izraelcem!! Bojim se ,da bo Izraelska vlada naredila vse tako kot bo zahtevala Tanja!! Večja korist bi bila,če bi ostala doma ne pa zapravlja denar poštenih državljanov koristi od ...prikaži več tega obiska pa NOBENE!!

  • Ogledalce 13:50 24.november 2023.

    Drugače pa dobra ideja. Fajonka bo Hamasovce ubila z določasjem.