Svet
11 ogledov

Na operacije morajo v tujino

razno 18.03.14. ukrajina, ubiti protestniki, Foto: Gasper Zavrsnik razno 18.03.14. ukrajina, ubiti protestniki, Foto: Gasper Zavrsnik
Aktivisti. Navezali stike s tujimi klinikami.

Zaradi nezadostne opremljenosti ukrajinskih bolnišnic je moralo okoli sto ranjenih protestnikov evromajdanske revolucije oditi na zdravljenje v tujino. Stike s tujimi klinikami so jim pomagali vzpostaviti prostovoljci iz samoorganiziranih skupin. Nekaj se jih je že vrnilo v domovino, na tujo pomoč pa računajo tudi pri rehabilitaciji.

Krogla prebila jekleni ščit

Vladimir se je revoluciji priključil v sredini februarja, ko so se mirni protesti v središču Kijeva prelevili v pokol več kot sto ljudi, ki so zahtevali svobodno in demokratično Ukrajino brez korupcije. Medtem ko je z improvizirano zaščito v prvih vrstah pomagal ljudem, ki so umirali zraven njega, je ena izmed krogel ostrostrelcev prebila jekleni ščit in mu poškodovala roko. "Zdaj ga čaka več operacij, saj je utrpel hude poškodbe kosti in mišic," je dejala Julijana Litvinenko, ki navezuje stike s tujimi bolnišnicami, kjer bi lahko zdravili huje ranjene protestnike. Vladimirju so pred dnevi zagotovili zdravljenje v Izraelu.

Zdravili na skrivnih točkah

Prvotna misija skupine, v kateri deluje Litvinenkova, je bila zaščita ranjencev in zdravnikov pred represivnimi organi. V strahu pred maščevanjem in ugrabitvami protestnikov so tako ranjene zdravili na skrivnih točkah, v bolnišnicah pa so spreminjali uradne diagnoze, da oblasti ne bi izvedele, da gre za ustreljene majdanovce. Ko so se stvari v Kijevu nekoliko umirile, so začeli navezovati stike s klinikami v Izraelu, Avstriji, Nemčiji, Romuniji ter na Poljskem in Češkem. Zadnje štiri so pomoč ponudile brezplačno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.