Svet
190 ogledov

Na osebnem dokumentu s cedilom na glavi

Lukas Novy Žurnal24 main
Nekemu Čehu je uspelo doseči, da se za osebni dokument fotografira s cedilom na glavi.

Lukas Novy iz češkega Brna je potegnil za nos uradnike, potem ko jim je pojasnil, da mora iz verskih razlogov, navedel je pastafarijansko vero, ves čas nositi na glavi cedilo. Kar pa pomeni, da ga ima na glavi tudi takrat, ko se fotografira za osebni dokument.

Uradniki so prišli do zaključka, da če bi njegovo zahtevo zavrnili, bi s tem kršili zakone, po katerih so vsi verniki enakopravni. Predstavnik mestne hiše Pavel Zara je pojasnil: "Prošnja ustreza zakonom republike, po katerih so pokrivala iz verskih ali zdravstvenih razlogov dovoljena, vendar le, če ne prekrivajo obraza."

Novy še trdi, da je član Cerkve leteče špagetne pošasti. Člani omenjene verske skupine verjamejo, da je vesolje ustvaril nevidni tujec, narejen iz špagetov in mesnih cmočkov, potem ko je obilno popival.

Leteča špagetna pošast (v angleščini Flying Sphagetti Monster - FSM) je božanstvo parodične religije, cerkve leteče špagetne pošasti ali pastafarianizma (po italijansko pasta pomeni testenine), je zapisano na Wikipediji. Letečo špagetno pošast je prvič omenil Bobby Henderson leta 2005 v javnem pismu kansaškemu odboru za šolstvo, ki je dovolil poučevanje inteligentnega načrta namesto evolucije. Henderson je inteligentnemu načrtu nasprotoval s trditvijo, da je stvarnik sveta Leteča špagetna pošast in izzval kogarkoli, naj dokaže nasprotno. Zahteval je enak obseg poučevanja o nauku Leteče špagetne pošasti in drugih svetovnih nazorih.

Vest o verski skupini se je hitro širila, tako da ima danes na tisoče privržencev po ZDA in Evropi, predvsem med študenti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.