Svet
9 ogledov

Na paradi pokazali svojo vojaško moč

Na Trgu nebeškega miru v Pekingu se je zbralo okoli 200 tisoč ljudi.
1/15
Žurnal24 main
Na Kitajskem obeležujejo 60. obletnico ustanovitve ljudske republike. V Pekingu je bila v ospredju velika vojaška parada, med katero so prikazali najsodobnejšo oborožitev.

Za Kitajsko je 60. obletnica ustanovitve ljudske republike, ki jo danes praznuje ta država, velik uspeh, saj ni lahko držati skupaj tako veliko in raznoliko državo, nam je povedal Marjan Svetličič s fakultete za družbene vede. Kot pravi, je uspešen razvoj dokaz velike modrosti in prilagodljivosti kitajskih voditeljev v zadnjem času.

Vračanje v preteklost
Meni, da je prihodnji razvoj države odvisen od njihovega uspešnega soočanja z okoljskimi problemi ter ogromnimi in naraščajočimi razlikami znotraj Kitajske. "Kitajska ni nova velika sila, pač pa se le vrača tja, kjer je nekoč že bila. Treba ji je samo pomagati, sa uspešno razrešuje notranje probleme."

Le socializem jih lahko reši
Danes se je na Trgu nebeškega miru v Pekingu zbralo okoli 200 tisoč ljudi. Med slovesno parado je bilo mogoče spremljati prelete letal in helikopterjev v različnih formacijah. Kitajska je tako na ogled postavila svojo najsodobnejšo oborožitev, vključno z novimi medcelinskimi balističnimi raketami.

Kitajski predsednik Hu Jintao je na slovesnosti na omenjenem trgu, na katerem je 1. oktobra 1949 kitajski revolucionarni voditelj Mao Zedong razglasil ustanovitev Ljudske republike Kitajske, pred izbrano množico poudaril, da sta razvoj in napredek nove Kitajske v minulih 60 letih povsem dokazala, da lahko samo socializem reši Kitajsko, samo reforma in odpiranje pa lahko zagotovita razvoj Kitajske, socializma in marksizma.

"Socialistična Kitajska, ki se spoprijema s prihodnostjo, danes ponosno stoji na Vzhodu," je poudaril Hu.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.