Svet
15 ogledov

Na paradi ponosa v Zagrebu mirno

Parada ponosa v Zagrebu
1/11
Pixsell
Na paradi ponosa v Zagrebu okoli štiri tisoč ljudi. Incidentov ni bilo.

V Zagrebu je danes pod sloganom "Imamo družino - Hrvaške tisočletne sanje" potekala parada ponosa, na kateri se je zbralo okoli štiri tisoč ljudi. Parada se je začela na Trgu žrtev fašizma, svojo pot nadaljevala čez trg bana Jelačiča in se končala v parku Zrinjevac, kjer zdaj poteka zabavni program.

Incidentov ni bilo

Parada je potekala mirno, brez večjih incidentov. Jo je pa varovalo večje število policistov, a manj kot pretekla leta. "Vesel sem, da je malo policije, saj to dokazuje, koliko je Zagreb dozorel," je dejal organizator Marko Jurčić, poroča Dnevnik.hr.

Povorke se je udeležilo tudi več politikov, med njimi zunanja ministrica Vesna Pusić.

Izbirali homofoba in homofrenda leta 2012

Na paradi so organizatorji izbrali homofoba in homofrenda leta 2012. Boj za homofrenda je bil težek, na koncu pa je to postal novinar in komentator Boris Dežulović. Brez pomisleka pa so organizatorji za homofoba leta izbrali splitskega župana Željka Keruma. "Željko samo da veš, to je zadnji izbor, na katerem si zmagal," so dejali.

Prva parada pred desetimi leti

Letošnja parada je enajsta po vrsti. Prva je potekala 29. junija 2002. "Med prvo in današnjo parado je velika razlika. Tudi v Splitu se bodo razmere hitro spremenile in takrat upamo, da se bodo priključila tudi druga mesta," je optimističen Jurčić.

V Splitu je parada ponosa potekala pred tednom dni, udeležilo pa se je je le kakih sto ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.