Svet
23 ogledov

Na Pelješcu in Korčuli zgorelo preko 1400 hektarov

Požar na Hrvaškem - Šibenik Hrvoje Jelavić/Pixsell
Poleg rekordnih temperatur, se na hrvaški obali spopadajo s požari. Največ težav imajo gasilci na Pelješcu in Korčuli. Vzhodnemu delu Hvara vodo dostavlja hrvaška vojna ladja.

Petdeset ljudi je danes ponoči moralo zapustiti domove zaradi velikega požara, ki je sinoči okoli 23. ure izbruhnil v bližini mesta Pijavičino na polotoku Pelješac. Okoli tretje ure zjutraj so se ognjeni zublji začeli nevarno približevati hišam na območju Trstenika, zaradi česar so ponoči evakuirali petdeset tamkajšnjih prebivalcev.

"Z velikim naporom nam je ponoči s pomočjo okoliških gasilskih enot in letalom uspelo obraniti hiše, vendar požara še nimamo pod nadzorom. Edina dobra novica je to, da nihče od domačinov in gasilcev ni poškodovan. Škoda je ogromna. Požar nam je uničil veliko borovega gozda in znameniti vinograd Grgič," je za index.hr povedal poveljnik gasilcev iz Orebića, Nikša Nogalo in dodal, da je zgorelo tudi nekaj zapuščenih gospodarskih objektov: "Na prizorišču je dovolj gasilcev, največje težave pa nam povroča veter," je še pojasnil poveljnik gasilcev, ki upa, da bodo požar popoldne uspeli pogasiti. 

Ponovno zagorelo tudi na Korčuli, kjer turisti odhajajo

Na Korčuli spet gori in to po tem, ko so gasilci požar, ki je izbruhnil v soboto, sprva uspeli ustaviti, vendar je včeraj popoldne zaradi vetra spet zagorelo. Na Pelješcu in Korčuli naj bi skupno zagorelo več kot 1400 hektarov gozda in vinogradov.

Hrvaški premier Zoran Milanović, ki je danes obiskal pogorišče vinogradništva na Pelješcu, je obljubil, da bo država priskočila na pomoč ljudem. Ob tem pa je opozoril, da je kljub dobri pripravljenosti, vlada kaos "Zanesti se moramo na hrabrost in strokovnost ljudi, ki delajo tukaj," je še navrgel Milanovič.

Na Hvaru so ostali brez vode

Na vzhodnem delu Hvara je ob koncu tedna zmankalo pitne vode, saj so v Makarski zaprli del vodovoda, speljanega na Hvar.

Ljudje so besni, razmišljajo celo o blokadi trajektov. "To je sramota, da nam naredijo kaj takšnega. In zdaj, ko je turistična sezona na višku," je hrvaškim medijem dejal župan občine Sučuraj, Ivan Slavić.

Zgroženi župan je namreč prepričan, da gre za sabotažo, oziroma, da  jim je Makarska vodovod zaprla zato, da sama ne bi ostala brez. Kot je pojasnil: "Sumim, da gre za tehnično okvaro, saj bi v tem primeru tudi del makarske obale ostal brez vode. Pa ni tako, na makarski obali še tušev na plažah niso zaprli." 

Mestu Sučuraj in drugim naseljem je vodo zjutraj dostavila vojaška ladja, vendar je oskrba še vedno zelo otežena. S  Hvara zato poročajo, da turisti odhajajo.

Župan Makarske Tonči Bilić je obtožbe o sabotaži zavrnil in dejal, da vode zmanjkuje zaradi povečane potrošnje v teh vročih dneh. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • s.i.k. 17:04 23.julij 2015.

    . najvažnejše delo bi Moralo postati Vzgojitev sadik in Posaditev novih dreves.