Svet
32 ogledov

Na plan že prilezli ljubitelji katastrof

poplave v Avstriji
1/7
EPA
Poplave, ki so zajele Nemčijo, Avstrijo, Češko in Švico, so ogrozile tudi nekatere kulturne ustanove. V Pragi mrgoli turistov, ki so na lovu za spominki o katastrofi.

V Avstriji so v muzeju Essel v bližini Dunaja prestavili za v četrtek napovedano odprtje razstave, zaradi poplav pa imajo težave tudi v linškem Ars Electronica Centru (AEC).

V nemškem Ludwigshafnu pa bo zaradi poplavljanja reke Ren svojo stalno lokacijo - Parkinsel zamenjal Festival nemškega filma. Novo lokacijo so organizatorji naši v neposredni bližini. Tako bo 9. izdaja festivala potekala na območju Luitpoldhafen, saj po navedbah organizatorjev ni gotovo, kdaj bo Parkinsel ponovno suh, poleg tega bo zaradi razmočenega zemljišča obstajala tudi nevarnost, da pade katero od dreves. "Nova lokacija je dobra alternativa, je suha in varna, poleg tega je z nje lep pogled na Parkinsel in na reko Ren. Sedaj v pospešenem tempu urejamo vse potrebno, da bo nared do 13. junija, ko se bo pričel festival," besede direktorja festivala Michaela Kötza povzema dpa. Lani so na festivalu našteli 50.000 obiskovalcev.

Kradejo dele protipoplavnih pregrad

Radovedni turisti se zgrinjajo v Prago, da bi na lastne oči videli, kako so narasle vode reke Vltave poplavile zgodovinsko središče. Nekateri turisti naj bi celo skušali dele protipoplavnih pregrad odnesti domov kot spominke. Praški župan Tomaš Hudeček se je nad trumami radovednih turistov že pritožil. Nič boljši niso domačini, ki tako kot turisti navdušeno fotografirajo narasle vode Vltave pod slavnim Karlovim mostom in jih objavljajo na družabnih omrežjih.

Vreče peska in protipoplavne pregrade, ki so jih v češki prestolnici postavili v skupni dolžini 17 kilometrov, so med turisti postale priljubljen motiv fotografiranja.

Karlov most, ki velja za eno glavnih praških znamenitosti, je že od nedelje zaprt, na njem pa je nameščen tudi 25-tonski bager, ki odstranjuje naplavine. Tako želijo preprečiti poškodbe stebrov na mostu.

Poplave sedaj grozijo vzhodu Nemčije in severu Češke

Medtem ko z Bavarske in iz Avstrije poročajo o umirjanju poplav in celo upadanju vodostajev rek, narasle vode vse bolj grozijo več mestom na vzhodu Nemčije in na Češkem.

Mestom na severu Češke po obilnem deževju po vsej srednji Evropi grozi vse višja Laba. V industrijskem mestu Usti nad Labem naj bi danes dosegla najvišji nivo. Približala naj bi se stanju iz leta 2002, ko je v obsežnih poplavah samo na Češkem umrlo 17 ljudi.

Naraščajoče vode so v evakuacijo iz mesta, ki leži 30 kilometrov od meje z Nemčijo, že prisilile 3700 ljudi, poplavile so tudi lokalno železniško postajo.

Čakajo jih nove evakuacije

Iz Ustija nad Labem naj bi Laba narasle vode ponesla proti vzhodu Nemčije, kjer se na poplave med drugim pripravljajo v Dresdnu na Saškem. Mesto čakajo nove evakuacije, na varno naj bi v kratkem preselili okoli 660 ljudi. Višina Labe je trenutno malo nad osmimi metri, najvišji nivo naj bi dosegla v četrtek.

Tudi v Magdeburgu v sosednji zvezni deželi Saška Anhalt so oblasti razglasile izredne razmere, običajno dva metra visoka Laba pa naj bi dosegla višino skoraj sedmih metrov. Iz dežele poleg tega poročajo o rekordno visoki gladini reke Saala, ki je danes zjutraj merila več kot osem metrov oz. največ v zadnjih 400 letih.

Opozorila ostajajo

Z Bavarske medtem poročajo o umirjanju razmer, čeprav opozorila pred poplavami še niso umaknili. Vodostaji Donave v več mestih bodisi stagnirajo bodisi zelo počasi naraščajo. Iz Regensburga poročajo celo o upadanju naraslih voda.

Podobna poročila prihajajo iz Gornje in Dolnje Avstrije. V obeh avstrijskih deželah so ponoči zaznali upadanje gladine Donave, ki kljub temu še vedno ostaja zelo visoka. Reševalci še nočejo govoriti o umirjanju razmer, prav tako še vedno velja opozorilo pred poplavami.

V stanju pripravljenosti zaradi vse bolj narasle Donave so tudi na Madžarskem, kjer pa pričakujejo, da bo Donava v Budimpešti najvišji nivo - slabih devet metrov - dosegla v ponedeljek. Otok Margaret na Donavi so po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI že zaprli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.