Svet
22 ogledov

Na plastenkah čez ocean

1/12
Žurnal24 main
V avstralskem Sydneyju je pristal katamaran, narejen iz 12.500 praznih plastenk, s katerim je Britanec David de Rotschild uspešno priplul iz ZDA čez Tihi ocean.
Fotografije edinstvenega plovila si oglejte TUKAJ.

"Plastiko za enkratno uporabo bi morali prepovedati," je ob prihodu v Sydney, kjer je katamaran pozdravilo več sto ljudi, dejal 31-letni David de Rotschild iz slavne družine bankirjev Rotschild. Po njegovem je plastika nepotreben problem, ki bi ga lahko rešili.

18-metrski katamaran Plastiki je marca izplul iz San Francisca v ZDA, za 15 tisoč kilometrov čez Pacifik pa je potreboval 128 dni. Plovilo je uporabljalo energijo iz obnovljivih virov, kot sta sončna in vetrna, ter vodne turbine. Šestčlanska posadka je tudi pridelovala pitno vodo iz urina in si pridelovala zelenjavo in zelišča na majhnem vrtičku na krovu.

Sledi reciklaža katamarana
Dvolitrske plastenke, ki so skupaj zlepljene z organskim lepilom, so kupili v San Franciscu, reciklirali pa jih bodo v Sydneyu. Tudi ostale dele jadrnice, kot sta jambor in jadro, je moč reciklirati.

Po ocenah programa ZN za okolje je v vsakem kvadratnem kilometru morja 13 tisoč kosov plastike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.