Svet
30 ogledov

Na pogrebu zbrani številni državniki

Pogrebna maša za nekdanjim češkim predsednikom. Njegova krsta je ovita v zastavo
1/17
EPA
Za simbolom žametne revolucije in prvim predsednikom Češke po padcu komunizma Vaclavom Havlom je na pogrebni slovesnosti žalovalo približno tisoč ljudi, med njimi številni visoki gostje z vsega sveta.

V prvi vrsti ob krsti, prekriti s češko zastavo, so sedeli Havlova vdova Dagmar, drugi družinski člani ter sedanji češki predsednik Vaclav Klaus. Žalno mašo je vodil praški nadškof Dominik Duka.

Maša ni bila odprta za javnost, vendar pa jo je na tisoče žalujočih Čehov spremljalo na velikih zaslonih v Pragi in v drugih večjih mestih po vsej državi. Dogajanje je v živo prenašala tudi češka televizija.

Nagovore žalujočim so pripravili predsednik Vaclav Klaus, zunanji minister Karl Schwarzenberg, na Češkem rojena nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright in praški škof Vaclav Maly.

Pogrebnih slovesnostih se je udeležilo veliko število visokih gostov z vsega sveta, med njimi tudi slovenski predsednik Danilo Türk in nekdanji predsednik Milan Kučan. Med vidnejšimi zbranimi so bili tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, britanski premier David Cameron, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in njen soprog Bill Clinton ter predsedniki Avstrije, Črne gore, Estonije, Finske, Gruzije, Hrvaške, Kosova, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Romunije in Slovaške.

Po pogrebu bodo Havlovo truplo v skladu z željami družine upepelili v družinskem krogu, pokopali pa ga bodo v družinski grobnici na praškem pokopališču.

Vaclav Havel je po dolgi bolezni v starosti 75 let umrl v nedeljo zjutraj v spanju. Nekdanjemu strastnemu kadilcu so decembra leta 1996 zaradi rakavega tumorja odstranili tretjino pljuč, od takrat pa je trpel zaradi kroničnega bronhitisa.