Svet
24 ogledov

Na pohodu nov virus

London Shutterstock
Koronavirus. Kljub novi, sarsu podobni okužbi, lahko potujete brez skrbi.

Nalezljivo. Britansko ministrstvo za zdravje je te dni razkrilo, da so zaznali tretji primer nove različice koronavirusa v državi. Vsi trije okuženi ljudje so pred kratkim obiskali države na Bližnjem vzhodu, zato za zdaj možnosti okužbe v Veliki Britaniji in Evropi po mnenju strokovnjakov ostajajo minimalne. Drugod po svetu so zaznali še osem primerov tega virusa, ki povzroča pljučnico in v nekaterih primerih odpoved ledvic. Umrlo je pet ljudi, pri nas pa tega virusa niso opazili.

Ne potuje po zraku

Kot kaže, se virus prenaša z živali na človeka, možen pa je tudi prenos med ljudmi. V Veliki Britaniji so virusu sicer podlegli ljudje, katerih imunski sistem je bil iz različnih razlogov oslabljen, zaradi majhnega števila primerov pa se virus najbrž ne prenaša po zraku. Za to, da bi se nalezli, so potrebni tesnejši stiki, virus pa na prostem ne preživi dlje od 24 ur.

Nevarnost za zdaj nizka

Prav zaradi vsega navedenega Britanci opozarjajo, da ni razloga za strah oziroma za kakršnekoli previdnostne ukrepe. Omejitev potovanj ni izdana, prav tako higienska priporočila ostajajo enaka splošnim navodilom za preventivo pred običajnimi nalezljivimi boleznimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.