Svet
7 ogledov

Na "pohodu sramote" 50.000 ljudi

1/10
Žurnal24 main
Na ulicah Bruslja se je zaradi večmesečne politične krize v državi zbralo okoli 50.000 protestnikov. Shod poimenovali pohod sramote. Belgija brez prave vlade že več kot sedem mesecev.
V GALERIJI si lahko ogledate fotografije s "pohoda sramote".

"Kaj hočemo? Hočemo vlado," je na protestnem shodu v Bruslju vzklikala množica protestnikov, številke o udeležbi pa se sicer nekoliko razlikujejo. Protestniki pravijo, da se jih je na shodu zbralo vsaj 50.000, medtem ko policija poroča o 34.000 protestnikih, nekatere tuje agencije o 15.000 nezadovoljnih Belgijcih. Ne glede na število vsi obsojajo večmesečno politično krizo v državi, tokrat pa so se prvič po parlamentarnih volitvah junija lani odločili svoje nezadovoljstvo izraziti na ulicah.

Belgija je brez prave vlade že 224 dni in je že pred dnevi podrla evropski rekord oblikovanja nove vlade, ki je bil doslej v rokah Nizozemske. Ta je leta 1977 za sestavo vlade potrebovala 208 dni.

Pohod sramote
Današnji shod, na katerem so predvsem mladi nosili transparente z napisi "Vlado in to hitro", so poimenovali pohod sramote, z njim pa so želeli pozvati tudi k narodni enotnosti, torej proti delitvam na flamske in frankofonske državljane.

Razpad države?
Nove belgijske vlade še ni, ker se frankofonski in flamski politiki zaradi tradicionalnih ideoloških razhajanj ne morejo dogovoriti niti o pogajalskih izhodiščih. Politična kriza brez izhoda na vidiku sproža vse resnejša ugibanja o razpadu države. Zaradi politične krize pa Belgija tone tudi v vse hujše finančne težave, saj ne morejo več obvladovati vedno večjega javnega dolga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.