Svet
12 ogledov

Na Poljskem 50, na Hrvaškem 5 žrtev mraza

Sneg Zagreb Marko Prpić/Pixsell
Samo decembra je na Poljskem zaradi mraza umrlo 30 ljudi, na Hrvaškem so v nekaj dneh našteli 5 umrlih.

S hudim mrazom in obilnim sneženjem se borijo tudi na Poljskem, kjer je od začetka decembra zaradi mraza umrlo že 30 ljudi. Skupno število se je tako povzpelo na 50 žrtev mraza, saj je nenaden padec temperatur oktobra zahteval 15 življenj, še pet jih je umrlo novembra.

Ministrstvo za notranje zadeve je javnost pozvalo, naj pomaga brezdomcem in ostalim, ki potrebujejo pomoč zaradi mraza.

Ledeno hladno tudi pri južnih sosedih

Smrtne žrtve zaradi mrazu pa preštevajo tudi v sosednji Hrvaški, kjer so zabeležili že peto smrtno žrtev.

Po poročanju hrvaških medijev so imeli danes najbolj hladno jutro te zime, kljub temu da se ta koledarsko gledano pravzaprav sploh še ni začela.

Najbolj mrzlo je bilo v Otočcu v Liki - minus 20 stopinj, v več mestih v Slavoniji in na severozahodu Hrvaške so se zbudili pri minus 17 stopinjah, v Zagrebu pa je bilo 15 stopinj pod ničlo.

Podhlajen umrl v bolnišnici

V bolnišnici v Čakovcu je v sredo umrl 55-letnik, ki so ga pred tem našli podhlajenega v njegovi leseni hiši v vasi Ivanovec, je danes na svoji spletni strani sporočila policijska uprava Međimurja. Gre za peto žrtev mraza, ki na Hrvaškem traja od konca prejšnjega tedna.

Zdravniki opozarjajo: Ne zapuščajte hiše, če ni nujno

Zdravniki so znova opozorili državljane, naj ne zapuščajo toplih prostorov, če ni nujno. Še zlasti previdni morajo biti starejši, srčni bolniki in tisti, ki trpijo zaradi bolezni dihal.

Poleg nizkih temperatur so bili Zagrebčani davi deležni tudi prometnega kolapsa v zahodnem delu mesta, potem ko je ponoči počila ena glavnih cevi mestnega toplovoda. Zaradi vode, ki je preplavila ceste in tramvajsko progo, je bil promet močno oviran in v nekaterih ulicah tudi prekinjen.

K previdnosti v prometu je pozval tudi hrvaški avtoklub, ki je poročal, da je na mnogih cestah gosta megla, ponekod pa poledica.

Hrvaški vremenoslovci napovedujejo, da se bodo dnevne temperature v prihodnjih dneh občutno zvišale.

Komentarjev 1
  • feferon 13:15 13.december 2012.

    Glede na to da ima 38 miljonov prebivalcev, hrvati pa 4 miljone je to kaplja v morje