Svet
5 ogledov

Na pomoč turizmu z drogami?

Predlagatelji menijo, da moramo državljani vedeti, ali slovenski politiki, posla Žurnal24 main
Češka glede uporabe nekaterih drog postaja celo liberalnejša od Nizozemske. Civilna družba je na nogah, oblasti pa mirijo, da gre za prepotrebno pomoč turizmu.

Od 1. januarja dalje je na Češkem v veljavo stopila nova uredba, po kateri so policisti bistveno bolj prizanesljivi do uživalcev nekaterih drog. Pri tem gre zlasti za posedovanje določene količine marihuane ali hašiša pa tudi nekaterih trših drog.

Tako na primer uživalci, ki bodo imeli pri sebi do štiri tablete ekstazija ali pet tablet LSD-ja, gram kokaina ter gram in pol heroina, za posedovanje droge ne bodo več kazensko odgovorni.

S tem bo Češka glede posedovanja drog postala celo liberalnejša od Nizozemske, ki dopušča posedovanje trikrat manjše količine omenjenih drog. Nova uredba ne zajema preprodajalcev, saj je prodaja drog na Češkem prepovedana ne glede na količino.

Različna društva in združenja že opozarjajo, da bi uredba lahko še otežila že tako bolj ali manj neuspešen boj proti prepovedanemu trgovanju z drogami in še povečala število odvisnikov. Oblasti pa po drugi strani, kot piše Deutsche Welle, upajo, da bo ravno liberalnejši zakon za uživalce nekaterih drog pomagal turizmu, zlasti praškemu, ki je v prejšnjem letu močno padel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.