Svet
7 ogledov

Na Portugalskem obsodili pedofile

1/10
Žurnal24 main
Sodišče na Portugalskem je danes sedem obtožencev spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z zlorabo otrok.

Zlorab otrok so bili obtoženi bivši voznik v Casi Pia Carlos Silvino, nekdanji nadzornik v domovih Manuel Abrantes, priljubljeni televizijski voditelj Carlos Cruz, nekdanji diplomat Jorge Ritto, odvetnik Hugo Marcal, zdravnik Joao Ferreira Diniz in Gertrudes Nunes, ki je osumljencem dovolila, da so za zlorabe uporabili njeno hišo. Silvina so obsodili na 18 let zaporne kazni, ostale pa so obsodili na pet do sedem let zapora.

Med sojenjem so bile obtožbe ovržene proti trem osebam, med drugim proti nekdanjemu ministru za delo. Odvetniki obtožencev so z vlaganjem različnih zahtev zavlačevali postopek, kar je znova sprožilo razprave o počasnosti in neučinkovitosti portugalskega pravosodnega sistema.

Grozljiva pričanja
O grozljivih posilstvih v kleti domov, zapuščenih hišah in avtomobilih je pričalo 32 žrtev, starih od 16 do 22 let. Na 460 obravnavah, ki so potekale v štirih sodnih dvoranah, so zaslišali 920 prič. Nekatera izmed pričanj so pretresla sodnike, še posebej pa primer enega od fantov, ki naj bi ga tako hudo zlorabljali, da trpi za inkontinenco blata. Skoraj vsi zlorabljeni so v sodni dvorani svoje napadalce prepoznali brez večjih težav. Kljub ugodni razsodbi za žrtve, pa naj bi bilo žrtev iz Case Pie več, vendar se te še vedno bojijo svojo tragično zgodbo razkriti oblastem.

Domnevno so se zlorabe otrok v državni instituciji začele sredi 70. let, vendar so na dan prišle šele leta 2002, ko je mati ene izmed žrtev povedala, da je osebje njenega otroka zlorabljalo. Dom za otroke Casa Pia je 230 let stara državna institucija, namenjena otrokom iz socialno ogroženih družin. V več kot dvestoletni zgodovini je okoli 4500 otrokom nudila dom in izobrazbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.