Svet
13 ogledov

Na Portugalskem tisoči na protestih proti varčevanju

Protesti Portugalska Reuters
Več deset tisoč ljudi je na Portugalskem protestiralo proti varčevalnim ukrepom vlade premiera Pedra Passosa Coelha.

Protesti so potekali na pobudo civilnega gibanja "K vragu s trojko", ki mu je septembra uspelo na ulicah zbrati ogromno množico protestnikov. Ti so se poleg največjega protesta v Lizboni zbrali še v okoli 30 drugih mestih po državi.

V Lizboni se je sprevod protestnikov na pot po ulicah prestolnice podal ob okoli 17. uri po srednjeevropskem času. Protest je potekal ob zvokih pesmi, ki je bila že himna revolucije iz leta 1947, ki je omogočila uvedbo demokracije. Protestniki so med drugim zahtevali odhod "trojke in vlade" in se zavzemali za volitve v državi.

Protestniki so se zbrali v okoli 30 mestih po vsej državi, v Lizboni pa so na njem sodelovali tudi številni pripadniki največjega sindikatu CGTP. Glavnemu protestnemu shodu so se poleg tega pridružile tudi skupine učiteljev, zaposlenih v zdravstvu, upokojencev in tudi vojakov, ki so jih proračunski rezi najbolj prizadeli. Shod se je končal okoli 19. ure.

Septembra lani je gibanju "K vragu s trojko" uspelo na ulicah portugalskih mest zbrati več sto tisoč nezadovoljnih ljudi, po nekaterih ocenah blizu milijona.

Do novih množičnih protestov je prišlo v trenutku, ko se na Portugalskem vnovič krepi nezadovoljstvo zaradi varčevalnih ukrepov vlade. Te vlada izvaja v skladu z zavezami, ki jih je dala Evropski komisiji, Evropski centralni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu v zameno za 78 milijard evrov težko finančno pomoč.

Trojka je v ponedeljek v Lizboni začela vnovič ocenjevati, kako dobro Portugalski uspeva izpolnjevati pogoje pomoči. Vlada naj bi predstavnikom trojke predstavila načrt, s katerim namerava letos privarčevati 800 milijonov evrov.

Premier Passos Coelho poleg tega načrtuje t. i. državno reformo, ki bi državi prinesla večmilijardne prihranke. Podrobnosti niso znane, naj pa bi reforma vključevala nadaljnje reze v že tako okleščena proračuna za zdravstvo in izobraževanje.

V zameno portugalska vlada upa, da bo prepričala posojilodajalce, da ji odobrijo dodatno leto - do leta 2015 - za znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke. Številke za lani še niso znane, portugalska vlada pa pričakuje, da je primanjkljaj konec lanskega leta znašal manj kot pet odstotkov BDP.

Glavna opozicijska stranka, socialisti, sicer ne namerava podpreti več nobenih varčevalnih ukrepov, je minuli teden napovedal njen vodja Antonio Jose Seguro. Premierja Coelha je pozval, naj se Portugalcem opraviči za "propad" njegove ekonomske politike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.