Svet
42 ogledov

Na poti do morja bomo plačali več

hrvaška avtocesta Luka Stanzl/PIXSELL
Poleg že običajnih, tako imenovanih sezonskih podražitev cestnin na hrvaških avtocestah, se obeta še dodatna podražitev, ki so jo sicer napovedovali že za 1. januar, a nato premaknili na pomlad.

Hrvaška se sooča z valom podražitev; zaradi višjih cen energentov pričakujejo postopne podražitve na vseh področjih. Med drugim bodo s 1. aprilom tudi višje cene na avtocestah, za katere skrbi javno podjetje Hrvatske avtoceste (Hac). Sprva so to podražitev napovedovali že za 1. januar, a so jo premaknili na april, poroča portal Dnevnik.hr. O tem na redni seji odloča hrvaška vlada.

Hrvaška se s Svetovno banko pogovarja o 1,8 milijarde evrov vrednem posojilu za prestrukturiranje Haca in javnega podjetja Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), del dogovora pa je tudi poenotenje cestnin Haca s cestninami ARZ, ki so dražje za približno pet odstotkov, so že pred kratkim poročali hrvaški mediji.

Vozniki bodo na več kot 925 kilometrih avtocestah, za katere skrbi Hac, tako kmalu plačali višje cestnine. Skupaj z ARZ v Hacu upravljajo s približno 1065 kilometri avtocest. Podražitev pričakujejo aprila, ko naj bi hkrati v veljavo stopila tudi tako imenovana sezonska podražitev cen, ki bo veljala do 1. oktobra.

Za uporabo avtoceste med Zagrebom in Splitom je treba plačati 174 kun oziroma približno 23 evrov po trenutnem tečaju, po uskladitvi cen z ARZ pa bodo cene skočile na 183 kun. Hac skrbi tudi za avtocesto med Obrežjem in hrvaško-srbsko mejo, za avtocestno povezavo z Osijekom in tudi za tisto med Zagrebom in mejo z Madžarsko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • MihaPu 00:52 18.marec 2017.

    Nisem bil v ustašo-hrčkistanu že približno 5 let in tudi ne nameravam iti tja še nekaj časa pa če dajo te kradljivci vse zastonj. Naša lutkica predsednik in ostali pa imajo vikendice tam in upam da jim porušijo vse kar ...prikaži več so si te slo-hrčka mafijsk naveza zgradili na črno. Hrvat = tat. ISTRA je NAŠA! TERAN JE NAŠ! LIPICANCI SO NAŠI! KRANJSKA KLOBASA JE IZ KRANJA! Gonite se v vaš dom spremni in čakajte dan, ko bo vse prišo na svoje. Podtuhnjen gnil folk so te hrčki.

  • Pepe007 08:53 17.marec 2017.

    Hrvati preprosto vedo, da naj avtocesto plačajo tisti, ki jo uporabljajo. Slovenska politika pa temelji bolj na socialističnih temeljih in vsak mesec si izmislimo kak dodatni davek, da bi pokrili luknje solidarnosti.

  • kana 08:52 17.marec 2017.

    naj podražijo,še in še.