Svet
25 ogledov

Na pragu nove zasvojenosti

Represija ne pomaga, uporaba drog se strmo povečuje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Trend kokaina. "Zdravstvo v Evropi ni dovolj pripravljeno na kokainske zasvojence," opozarja Matej Košir iz Utripa.

V Sloveniji upada uporaba marihuane med dijaki, povečuje pa se uporaba kokaina. To je pokazalo včeraj objavljeno poročilo evropskega centra za spremljanje drog.

“Cena kokaina se je že zelo približala ceni heroina. Ta droga že izpodriva tako heroin kot marihuano,” pravi Matej Košir, direktor Inštituta za raziskave in razvoj Utrip.

EU ni pripravljena

“Dejstvo je, da je kokain veliko nevarnejša droga kot marihuana,” nadaljuje Košir in dodaja, da EU ni dovolj pripravljena na zasvojence s kokainom. “Centri za preprečevanje zasvojenosti so pretežno usmerjeni v zdravljenje zasvojenosti z opiati. Iz zdajšnje generacije mladih pa se bo razvil pomemben delež zasvojencev s kokainom. Na to pa zdravstvo v Evropi ni dovolj dobro pripravljeno,” opozarja. Dodaja še, da bi bilo treba v pripravo zdravnikov, ki se ukvarjajo z zasvojenostjo, glede na prihajajoči trend vložiti več.

Novost: kanabinoidi

Marihuana, kokain in heroin so v Evropi najbolj uporabljene droge, vendar je v Vzhodni in Severni Evropi opazno tudi povečanje uporabe metamfetaminov, še ugotavlja včeraj objavljeno poročilo.

Pojavlja se tudi vse več oblik sintetičnih kanabinoidov. Ti imajo podoben učinek kot kanabis, vendar so ponekod po EU – pri nas ne – v minimalnih količinah tolerirani. Košir pravi, da so se tovrstni pripravki pojavili tudi pri nas, vendar za zdaj ne predstavljajo hudih težav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.