Svet
7 ogledov

Na premierjeva navodila ne dajo nič

Vedžadživa je pred težko odločitvijo: naj razpiše volitve, ki jih bo po vsej ver Žurnal24 main
Izredno stanje: rdečesrajčniki ne bodo upoštevali policijske ure, ki jo je uvedel premier Vedžadživa. Vlada blokirala spletne strani opozicije, protestniki pa napovedali nove demonstracije.

Premier Abhisit Vedžadživa je zaradi izrednih razmer, ki vladajo že od sredine marca, odpovedal udeležbo na vrhu Združenja držav jugovzhodne Azije, ki se začenja danes.

Kljub navodilom premierja privrženci Taksina Šinavatre vztrajajo na ulicah, zavračajo odhod iz glavnega nakupovalnega središča in obljubljajo, da bo jutri sledil najbolj množični protest doslej.

Za policijsko uro jim je malo mar
Protestniki, ki želijo razpustitev parlamenta in odstop Vedžadžive, na ulicah vztrajajo že več tednov. Protesti so dosegli nov vrhunec včeraj, ko so vdrli v parlament (več poslancev je pobegnilo), premier pa je zato uvedel policijsko uro.

Kako nezadovoljni so s sistemom in kako vseeno jim je za premierjeva navodila, so pokazali s sporočilom, da bodo v petek sledili novi protesti, policijske ure pa nikakor ne bodo upoštevali.

(Foto: Reuters)

Oblasti več pooblastil
Ob tem je vredno dodati, da razglasitev policijske ure policiji in vojski daje večja pooblastila. To je sicer že četrta razglasitev izrednih razmer v Bangkoku od leta 2008.

Oblasti so pooblastila in možnosti že začele izkoriščati na vseh ravneh. Danes so denimo že prekinile oddajanje televizijskega kanala rdečesrajčnikov, ker naj bi spodbujal k nasilju.

Ne konec leta, temveč zdaj
Vedžadživa je sicer pred dnevi protestnikom ponudil razpis parlamentarnih volitev konec leta, torej eno leto pred iztekom mandata. A demonstranti na ponudbo niso pristali. Konec marca so že napovedali, da v roku dveh tednov pričakujejo razpustitev parlamenta, in od tega niso odstopili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.