Svet
19630 ogledov

Na priljubljeni plaži kar šest napadov delfinov v enem dnevu: "Če jih vidite, ne hodite v vodo!"

Plaža Suishohama, Japonska Profimedia
V šestih ločenih napadih delfinov v enem samem dnevu so bili poškodovani štirje plavalci.

Šest napadov delfinov na plavalce na priljubljeni turistični plaži Suishohama na Japonskem v enem samem dnevu je sprožilo resna opozorila oblasti, poroča The Independent. Ti vodni sesalci imajo sloves "prijaznih" bitij, vendar strokovnjaki poudarjajo, da lahko zaradi interakcij z ljudmi kažejo agresijo in stres.

V šestih ločenih napadih delfinov v enem samem dnevu so bili poškodovani štirje plavalci, so sporočili tamkajšnji uradniki. 

Zlomljena rebra in ugrizi

60-letni moški naj bi imel tri ali štiri zlomljena rebra, utrpel je tudi ugrize v roke. Po podatkih lokalne policijske postaje je bil plavalec s prijateljem približno pet metrov od obale, ko je delfin planil vanje. Istega jutra se je zgodil še en incident, v katerem je moškega, starega 40 let, delfin ugriznil v levo roko.

Pozneje naj bi delfini na plaži poškodovali še dve osebi. "Če jih vidite, ne hodite v vodo," svarijo tamkajnšje oblasti. V bližini plaže so postavili tudi table, ki kopalce opozarjajo na napade delfinov.

Ni bilo prvič ...

Že lani so lokalni mediji v prefekturi Fukui poročali o seriji ugrizov delfinov, v katere so bili vpleteni obiskovalci plaže.

Februarja letos se je ženska borila za življenje, ko ji je delfin med divjim plavanjem v reki v Santa Rosa de Yacuma v Boliviji skoraj odgriznil nogo. Leta 2019 je med turistično izkušnjo "plavanja z delfini" v Cancunu v Mehiki prišlo do grozljivega incidenta, v katerem sta dva delfina napadla 10-letno Britanko Lexi Yeo. Delfini naj bi Lexi potegnili pod vodo. Takrat so poročali, da kljub prigovarjanju trenerjev živali niso prenehale napadati deklice.

V še enem primeru hudega napada delfinov so leta 2012 delfini napadli Irko po imenu Valerie Ryan

Strokovnjaki za morsko življenje so odkrili, da zlasti divji delfini pliskavke doživljajo velik stres, ko plavajo poleg ljudi. Prisotnost ljudi moti njihove vedenjske vzorce, zaradi česar so takšne interakcije za živali izjemno stresne.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • bobubob 08:34 18.julij 2023.

    Kaj so že sklenili oni UNovci - da se dovoli Japonski izpust cca milijon ton doslej že nakopičene radioaktivne vode v ocean? Dovoljenje pa velja 30 let, torej bodo sedaj cevi za odvajanje vode speljane direktno v morje in ne ...prikaži večne več v rezervoarje. Stroka pravi, da je varno. Eh, saj poznamo to stroko, ki je pravzaprav vedno bolj veda o zlorabi znanosti. Delfini so to vedeli že pred nami, japonski pa sploh. Kdo ve, kaj si torej mislijo delfini o nas! Da ni pomembno? Ja, nadutost človeka nima meja.

  • leonardo 07:58 18.julij 2023.

    Glede na naslov. Ja, naslednji mesec ne bom hodil v vodo.!

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:29 18.julij 2023.

    Delfini so inteligentne živali...one vedo, kdo je njihov sovražnik.