Svet
10 ogledov

Na protestih v Jemnu več mrtvih

Protesti v Jemnu EPA
V jemenski prestolnici Sana je danes potekal množični protestni shod proti dolgoletnemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki se ga je udeležilo več kot 100.000 ljudi. V posredovanju varnostnih sil vsaj sedem mrtvih.

Na tisoče protestnikov, ki so se pred štirimi dnevi iz južnega mesta Taiz podali na 270 kilometrov dolg pohod proti Sani, je danes prikorakalo v prestolnico, kjer so jih z orožjem, solzivcem in vodnimi topovi ustavile elitne enote republikanske garde, zveste predsedniku Salehu. Pri tem je bilo po navedbah bolnišničnih virov ubitih sedem ljudi.

Protestniki so s pohodom protestirali proti dogovoru, po katerem bi dolgoletni predsednik v zameno za umik z oblasti dobil imuniteto pred kazenskim pregonom.

Saleh, ki je bil na oblasti več kot 30 let, je konec novembra v Savdski Arabiji podpisal dogovor o predaji oblasti, ki predvideva, da bo v zameno za imuniteto pred kazenskim pregonom vsa ustavna pooblastila predal svojemu namestniku Abdarabuhu Mansurju Hadiju.

Zahtevajo, da odgovarja za žrtve

Saleh naj bi v skladu z dogovorom še 90 dni po podpisu ostal častni predsednik države. Predčasne predsedniške volitve so predvidene za 21. februar prihodnje leto. Protestniki pa zahtevajo, da se Salehu sodi za krvavo zatrtje množičnih protestov, ki so se začeli februarja letos in so zahtevali več sto mrtvih.

V Jemnu je sicer pred dvema tednoma prisegla vlada narodne enotnosti, ki bo državo vodila naslednje tri mesece, v prehodnem obdobju, po katerem bo Saleh nato uradno odstopil s položaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.