Svet
759 ogledov

Na Reki zaradi vročinskega vala umrlo šest ljudi

vročina Saša Despot
Vročinski val, ki je Hrvaško zajel konec prejšnjega tedna, naj bi danes dosegel vrhunec s temperaturami ozračja do 38 stopinj Celzija, napovedujejo hrvaški vremenoslovci.

Ob 7. uri zjutraj so zgolj v nekaterih gorskih območjih namerili pod 20 stopinj Celzija, v Komiži na otoku Visu pa je bilo nekaj več kot 30 stopinj.

Gre za drugi vročinski val, ki je letos zajel Hrvaško, danes pa pričakujejo, da bi lahko marsikje namerili rekordne temperature za ta del leta.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je objavil oranžni alarm, kar pomeni, da lahko vremenske razmere predstavljajo tudi grožnjo za življenje ljudi.

Živo srebro naj bi se danes v notranjosti Dalmacije in ponekod na vzhodu sosednje države povzpelo do 38 stopinj. Tudi v ostalih delih Hrvaške, razen v gorah, naj bi temperature dosegle najmanj 32 stopinj.

Sredi dneva in proti večeru so možne krajevne plohe v celinskem delu države. 

Z reške ambulante za prvo pomoč so sporočili, da je zaradi vročine srce odpovedalo šestim starejšim ljudem, poroča hrvaški portal 24sata.

Od 1. junija so pomagali tudi devetim utopljencem, dvema so življenje rešili.

Zaradi vročine in povečanega števila turistov imajo reševalci polne roke dela. Število primerov, ki so jih v tem času obravnavali, je za 40 odstotkov višje, kot lani. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.