Svet
83 ogledov

Na Saturnu in Jupitru dežujejo diamanti

diamanti Shutterstock
Ameriški znanstveniki so izračunali, da na planetih Saturn in Jupiter kot dež z neba padajo diamanti takšne velikosti, da bi jih lahko nosile hollywoodske zvezdnice na rdeči preprogi.

Novi atmosferski podatki za plinasta orjaka namreč namigujejo, da je ogljika v njegovi kristalni obliki na obeh planetih ogromno.

Diamanti na obeh planetih nastanejo, ko nevihte v vodikovi in helijevi atmosferi plin metan preoblikujejo v saje, ki se nato strdijo v kose grafita in nato v diamante. Ta toča diamantnih kamnov pa se na koncu stali v tekoče morje pri vročih sredicah planetov, so znanstveniki povedali na konferenci planetarnih znanosti v Denverju.

Največji diamanti verjetno dosegajo premer enega centimetra, "kar je dovolj veliko za prstane", je dejal Kevin Baines z Univerze Wisconsin – Madison in Laboratorija za reaktivni pogon ameriške vesoljske agencije Nasa. Dodal je, da so takšne velikosti, da bi jih pokojna hollywoodska zvezda Elizabeth Taylor, sicer znana ljubiteljica diamantov, z "veseljem nosila", poroča britanski BBC.

Poleg tega je pojasnil, da na Saturnu nastane približno 1.000 ton diamantov na leto. "Ljudje me sprašujejo, kako lahko to vemo? Ker da ne moremo priti tja in to opazovati. Bistveno je poznavanje kemije. Menimo, da smo lahko precej prepričani," je še povedal Baines.

Komentarjev 2
  • ghz891 00:35 15.oktober 2013.

    Žal nebo ekonomično :)

  • YaKo 19:46 14.oktober 2013.

    Jest sem že kufer pripravil, jih grem iskat. :-))