Svet
8 ogledov

Na shodu solidarnosti pričakujejo več milijonov ljudi

Zborovanja v spomin na 17 žrtev terorističnih napadov. EPA
V Parizu so ob shodu solidarnosti, ki naj bi se ga udeležilo več kot 45 voditeljev držav, še poostrili varnostne ukrepe.

Na množičnem shodu solidarnosti danes v Paritz pričakujejo več milijonov ljudi, ne le iz Francije pač pa tudi drugih evropskih držav, Udeležbo je že npoavedalo tudi več kot 45 visokih državnikov, med njimi nemška kanclerka Angelo Merkel, britanski in italijanski premier Davida Cameron in Matteo Renzi, ruski zunanji ministrer Sergej Lavrov, turški premier Ahmet Davutoglui, jordanski kralj Abdalah II s soprogo Ranio, izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman. Shoda se bo udeležil tudi slovenski premier Miro Cerar.

Na shod pozivajo tudi muslimanske skupnosti

K pohodu v Parizu je pozvala vlada s ciljem izraza enotnosti Francije in spomina na žrtve napadov na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo in na judovsko trgovino, ki so od srede zahtevali 17 življenj. 
K množični udeležbi so francoske muslimane pozvale francoske islamske skupnosti, ki so napade ostro obsodile. Za varnost bo skrbelo več kot 5500 policistov in vojakov. Samo 2200, tudi ostrostrelci, jih bo varovalo pohod solidarnosti, ki se bo začel ob 14. uri na Trgu republike v središču Pariza.

Desničarji bodo imeli svoj shod

Kljub Hollandovemu pozivu k udeležbi vseh se zborovanja ne bo udeležila vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, ker ga po njenih besedah organizirajo stranke, "ki predstavljajo tisto, kar Francozi sovražijo - strankarstvo, agitatorstvo in spore". Lasten pohod bo njena stranka pripravila v kraju Beaucaire na jugu države. Kljub povabilu se pohoda ne bo udeležil niti vodja konservativne UMP, bivši predsednik Nicolas Sarkozy. Kot je pojasnil, zaradi zdravja, sicer pa je izpostavil nujnost enotnosti.

Slovenija na srečanje notranjih ministrov ni povabljena

Pred tem bo danes v Parizu potekalo srečanje notranjih ministrov 12 članic EU in ZDA o boju proti terorizmu. Začelo se bo ob 10. uri, med udeleženci pa bodo ameriški pravosodni minister Eric Holder, evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos ter ministri držav, ki jih je terorizem najbolj prizadel. Slovenija na srečanje ni bila povabljena. Govorili bodo o skupnih izzivih boja proti terorizmu, namenjeno pa bo tudi izrazu solidarnosti s Francijo.

Zborovanja v spomin na žrtve napadov bodo danes pripravili po vsem svetu, od Londona, Berlina in Madrida do Washingtona, New Yorka in Kanade.

Komentarjev 2
  • Ferluci 12:16 11.januar 2015.

    Jasno, nobena kulturna država ne more podpirat komunističnih načel. Zato Slovenija ne more sodelovati pri reševanju terorizma in biti ena izmed povabljenk.

  • francl12 09:01 11.januar 2015.

    Slovenija na srečanje notranjih ministrov ni povabljena - PRAVILNO!!! ZAKAJ PA BI POVABILI IZTREBKE (beri politike), KI SO KRIVI ZA SEDANJE STANJE V NAŠI DRŽAVI, KI ŠE ZA SVOJ NAROD (beri Slovence po narodnosti), NE NAREDI POPOLNOMA NIČ, AMAPAK JIH ...prikaži večH IZKORIŠČA NA POLNO! VEČ PRAVIC IN UGODNOSTI IMA VSAK JUŽNAK, MED KATERIMI SO TUDI SKRAJNEŽI. Skratka zakluček je ta, da naša politična banda preveč podpira tiste s priimkom na IĆ, zato tudi ni povabljena!