Svet
1389 ogledov

Na Slovaškem zmaga putinovca Roberta Fica

Robert Fico Profimedia
Predsednica bo Ficu jutri podelila mandat za sestavo nove vlade.

Nekdanji slovaški premier Robert Fico, čigar stranka Smer-SSD je zmagala na sobotnih predčasnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem, je danes v eni prvih izjav po objavi volilnih izidov dejal, da imajo Slovaška in Slovaki "večje probleme", kot je ukvarjanje z Ukrajino.

Napovedal konec pomoči Ukrajini

Fico je znan po svojih proruskih stališčih in je pred volitvami med drugim napovedoval, da bo njegova država, če bo premier, prenehala pošiljati vojaško pomoč v sosednjo Ukrajino. Po oceni analitikov se bo slovaška zunanja politika, če bo vlado prevzel Fico, korenito spremenila in bi utegnila postati podobna politiki, ki jo vodi madžarski premier Viktor Orban.

Fico je v današnji izjavi za medije povedal, da je Ukrajina "velika tragedija za vse". Pozval je k mirovnim pogajanjem, saj "nadaljnje ubijanje ne bo nikomur v pomoč", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

42 sedežev v 150-članskem parlamentu

Nekdanji premier je ob tem izrazil pričakovanje, da mu bo predsednica države Zuzana Čaputova podelila mandat za sestavo vlade. Pred tem se po njegovih besedah nima smisla pogajati o sodelovanju v vladi, navaja slovaška tiskovna agencija Tasr. Čaputova je danes nakazala, da lahko pričakuje mandat. "V duhu naše ustavne tradicije bom jutri zaupala sestavo vlade zmagovalcu volitev," je sporočila.

Socialdemokratska stranka Smer-SSD je zmagala z zbranimi 23 odstotki glasov in tako dobila 42 sedežev v 150-članskem parlamentu. Na tretjem mestu je Glas-SD pod vodstvom Petra Pellegrinija, ki je nastala leta 2020, ko je skupina poslancev zapustila Ficovo Smer, in se jo zdaj omenja kot možno koalicijsko partnerico Smer-SSD.

Ficu je ob zmagi na volitvah med drugimi čestital madžarski premier Orban. "Vedno je dobro sodelovati s patriotom. Se že veselim," je po navedbah AFP zapisal v čestitki na omrežju X.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 110
 • LukaMB 21:30 02.oktober 2023.

  jernej65 a kaj masturbiraš na sankcije Slovaški pa Madžarski sedaj?

 • bobubob 10:58 02.oktober 2023.

  Plebs se prebuja in končno ugotavlja, da t.i. zarotniki sploh niso zarotniki, temveč sploh edini zagovorniki resnice. Ki je seveda dandanes ne najdeš več na 'odgovornih' medijih, temveč v na vse pretege cenzuriranih/prepovedanih zakotjih. Precej pozno sicer, a vseeno bolje ...prikaži večlje danes kot jutri. Tule, v tej Sloveniji, pa si kaj takega seveda ne bomo dovolili. Ker smo odgovorni. Ker smo edini v EU, kjer uspeva prav vsaka norost, ki pride iz bruseljske kloake ! Cepimo se! Prihaja nov zvarek!

 • Avatar Hribar65
  Hribar65 09:43 02.oktober 2023.

  Bye Bye.. Ukraine - Z -