Svet
7 ogledov

Na smrt obsodili 683 islamistov

Sorodniki obsojenih članov Muslimanske bratovščin Reuters
Egiptovsko sodišče na smrt obsodilo 683 članov Muslimanske bratovščine zaradi sodelovanja v nasilnih protestih, ki so izbruhnili avgusta lani po odstavitvi predsednika Mohameda Mursija.

Med danes obsojenimi jih je le okoli 50 v priporu. Sodišče bo o potrditvi sodb odločalo 21. junija. Preostali imajo pravico pritožbe na sodbo, če se predajo sodišču. Sodišče jih bremeni sodelovanja v umoru in poskusa umora policistov v Minii 14. avgusta lani.

Druga množična obsodba

Sodišče v mestu Minia 240 kilometrov južno od Kaira je že pred enim mesecem na smrt obsodilo 529 članov Muslimanske bratovščine. Od tega je potrdilo 37 obsodb, medtem ko so 491 smrtnih kazni spremenili v dosmrtno ječo. Usode enega islamskega skrajneža egiptovska televizija ne omenja. Med obsojenim je tudi vodja Muslimanske bratovščine Mohamed Badie.

Po egiptovski zakonodaji o vseh smrtnih obsodbah, preden te potrdijo, odloča še visoki islamski predstavnik.

Širši sodni proces vključuje skupno več kot 1.200 Mursijevih podpornikov. Mursija, prvega demokratično izvoljenega predsednika Egipta, je vojska odstavila julija lani po množičnih protestih proti njegovi vladavini. V nasilju po Mursijevi odstavitvi je bilo ubitih več sto njegovih privržencev, več tisoč pa so jih strpali v zapore.

Egiptovska vlada je decembra lani Muslimansko bratovščino prepovedala in jo razglasila za teroristično organizacijo.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:26 28.april 2014.

    Tko se dela , ne pa da kleriki želijo spremeniti voljo večine prebivalstva ! Bravo , samo reži po Črnem Septembru !