Svet
37081 ogledov

Na sodišču objel morilko svojega brata, sodnica si je brisala solze

slika zaslona
31-letna nekdanja policistka Amber Guyger iz Združenih držav Amerike je bila v sredo obsojena na deset let zapora zaradi uboja 26-letnega soseda

Umor se je zgodil, ko je policistka prišla po 14-urni izmeni prišla domov in zaradi raztresenosti šla eno nadstropje previsoko. Stopila je v stanovanje, ki je bilo odklenjeno, v njem opazila moškega, za katerega je bila prepričana, da je vlomilec, in ga ustrelila, poroča BBC. Nesrečni dogodek se je zgodil v Dallasu 6. septembra lani.

Nekdanja policistka je dejanje v solzah obžalovala in dejala, da noben policist ne bi namerno škodoval nikomur, je pa priznala, da je streljala z namenom, da domnevnega vlomilca ubije.

Porota bi jo lahko kaznovala z do 99 let zapora, dobila jih je deset. Izrečena obsodba je povzročila val ogorčenja ljudi, ki so spremljali sojenje pred sodno dvorano. Tožilci so zahtevali 28 let zapora, ker bi bil danes toliko star Botham Jean.

Na sojenju je bila prisotna tudi družina umorjenega. Med pričanjem je njegov brat prosil, če lahko nagovori storilko. V čustvenem pričanju je rekel, da "ji odpusti, če ji je resnično žal", ter da misli, da je "čudovita oseba", nato pa jo je sredi dvorane tudi objel.

Mati ubitega Allison Jean, je bila do odločitve porote kritična in preiskavo označila za skorumpirano. Kritizirala je tudi program urjenja policistov, ki zahteva, da se pri uporabi strelnega orožja meri v srce osumljenca. "Moj sin ni bil grožnja za nikogar. Bil je v svojem stanovanju," je dejala mati pokojnega računovodje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1