Svet
0 ogledov

Na sodišču zaradi popularnosti

Marku Zuckerbergu se je ideja bogato obrestovala. Žurnal24 main
Pet uporabnikov toži Facebook prav zaradi dejstva, ki je naredilo družabno stran tako popularno - svojim uporabnikom na medmrežju omogoča izmenjavo pogledov in osebnih podatkov.

Tožba, ki je bila v južni Kaliforniji vložena v sredo, obtožuje Facebook zlorabljanja informacij, saj uporabnikom naj ne bi zagotovili izključne kontrole nad podatki, ki jih ti naložijo na svoje osebne strani družabnega omrežja. Facebook je tožbo že označil za nesmiselno in brez kakršnekoli podlage ter obenem obljubil pravno bitko. Tožba zahteva nedoločeno plačilo denarne odškodnine.

Facebook obtožen zapeljevanja
Ena izmed nezadovoljnih uporabnic, ki tožijo Facebook, je ženska, ki se je mreži pridružila že v začetni fazi, ko je bilo članstvo omejeno le na študente. Študent ameriške univerze Harvard Mark Zuckerberg je Facebook ustanovil leta 2004 z namenom, da bi študenti ostali povezani tudi po končanju študija, saj po navadi zaradi hitrega ritma življenja ne ohranijo nikakršnih stikov. Tožba obtožuje Facebook izdaje in prevare uboge ženske, saj naj bi jo ta zapeljal v omrežje, ki ga danes uporablja več kot 250 milijonov uporabnikov po vsem svetu.

Naslednja otožna in razočarana uporabnika v tožbi sta identificirana kot fotograf in igralka, ki Facebook obtožujeta napačnega deljenja fotografij, ki sta jih naložila na svoji strani.

Ni nadzora starosti uporabnikov
Preostali tožniki so mladi fantje, ki v tožbi navajajo, da jim zaradi njihove mladosti sploh ne bi smelo biti dovoljeno postati član omrežja in posredno s tem ne bi smeli podajali komentarjev. Facebook od uporabnikov zahteva, da so stari vsaj 13 let, vendar pa ni dejanskega orodja, ki bi zahteval in preverjal dejansko starost tistih, ki se prijavijo kot uporabnik.

Tožnik je tako 11-letni deček, ki se je pridružil omrežju in celo objavil, da boleha za svinjsko gripo, na medmrežje pa je obenem naložil slike in video, ki prikazujejo pomanjkljivo oblečene otroke, ki plavajo v bazenu.

Facebook je sicer redno ohranjeval in dopolnjeval bistvo omrežja, saj lahko uporabniki sami določijo, katerim prijateljem bodo omogočili dostop do svojih osebnih podatkov in katerim ne. Tožba je po njihovem mnenju zato nična in brez pravne podlage.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.