Svet
0 ogledov

Na Švedskem in Poljskem potrdili okužbi

Vladni delavci čistijo zgradbe v glavnem mehiškem mestu. Žurnal24 main
Vsi vzorci, ki so jih do zdaj pregledali na IVZ s sumom na okužbo z novim virusom gripe, so bili negativni. Medtem pa so prvo okužbo potrdili na Švedskem in Poljskem.

Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) so do danes pregledali 14 vzorcev s sumom okužbe na novo gripo. Vsi so bili negativni.

Medtem pa so prvo okužbo s H1N1 potrdili na Švedskem. Okužena je ženska, ki se je pred kratkim vrnila s potovanja po Združenih državah Amerike. Prvo okužbo so potrdili tudi na Poljskem.

Dve smrti zaradi nove gripe v ZDA
V torek so zdravstvene oblasti ameriške zvezne države Teksas potrdile, da je ta teden umrla 33-letna ženska, ki je imela virus nove gripe. Vendar pa naj bi bila vzrok smrti neimenovana kronična bolezen, ki se je zaradi virusa gripe poslabšala. Neimenovana ženska, ki je živela ob meji z Mehiko, je bila sicer v bolnišnici že od 14. aprila, pred kratkim pa je rodila zdravega otroka. Njeni sorodniki so bili testirani, vendar nihče ni imel gripe. Z virusom nove gripe sta v ZDA tako povezana dva smrtna primera. Pred enim tednom je namreč v teksaškem Houstonu umrl dojenček na obisku iz Mehike.

 

Potrjene okužbe in smrti po državah

Mehika – 1.112 okužb, 42 smrtnih primerov
ZDA – 642 okužb, dve smrtni žrtvi
Avstrija – 1 okužba
Južna Koreja  - 2 okužbi
Kanada – 165 okužb
Kitajska, Hongkong – 1 okužba
Kostarika – 1 okužba
Kolumbija – 1 okužba
Danska – 1 okužba
El Salvador – 2 okužbi
Francija – 5 okužb
Gvatemala – 1 okužba
Nemčija – 9 okužb
Irska – 1 okužba
Izrael – 4 okužbe
Italija – 5 okužb
Nizozemska – 1 okužba
Nova Zelandija – 6 okužb
Nemčija - 9 okužb
Poljska - 1 okužba
Portugalska – 1 okužba
Koreja – 2 okužbi
Španija – 73 okužb
Švica – 1 okužba
Švedska - 1 okužba
Velika Britanija – 32 okužb

Manj nevaren, kot je sprva kazalo
Virus nove gripe, ki se je iz Mehike razširil po svetu, se je tako za zdaj pokazal za veliko manj smrtonosnega in nevarnega, kot je kazalo sprva. Strokovnjaki so prepričani, da virus H1N1 ni nič bolj nevaren kot sezonska gripa.

Po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije WHO je virus H1N1 okužil 1491 ljudi v 22 državah. V ZDA je Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi iz Atlante potrdil 403 primere okužb v 38 zveznih državah. Povprečna starost okuženih v ZDA je le 20 let. V Mehiki je potrjenih 822 primerov okužbe in 29 smrtnih primerov.

Milijardna gospodarska škoda
Zaprtje javnih mest in upad turizma sta mehiškemu gospodarstvu povzročila izgubo v višini 2,3 milijarde dolarjev oziroma blizu 0,3 odstotka bruto domačega proizvoda. Vlada bo poskušala škodo ublažiti s stimulacijskim paketom, ki bo vključeval 1,3 milijarde vredno spodbudo gospodarstvu, tržno kampanjo, s katero bodo poskušali privabiti turiste, ter posojila in subvencije v skupni vrednosti 380 milijonov dolarjev.

Odpirajo se razkužene ustanove
Mehika bo danes postopno odpirala zaradi novega virusa teden dni zaprta javna mesta, kot so šole in restavracije. Njihovo zaprtje in upad turizma sta močno prizadela mehiško gospodarstvo. Oblasti bodo danes začele odpirati restavracije in trgovine, ki so jih pred tem temeljito razkužili. Na srednjih šolah in univerzah se bo pouk spet začel v četrtek, medtem ko se bodo učenci v osnovnošolske klopi in vrtce vrnili šele prihodnji teden. Kini, gledališča in nočni klubi ostajajo zaprti do nadaljnjega. V Mehiki so odpovedali večino praznovanj ob nacionalnem prazniku 5. maju, ko se spominjajo zmage nad francoskimi okupatorji leta 1862.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.