Svet
90 ogledov

Na svet privekal otrok, ki ima DNK treh ljudi

Dojenček Profimedias
Revija New Scientist je potrdila, da je bil pred petimi meseci rojen otrok, ki ima DNK matere in očeta, poleg tega pa še delček genskega zapisa darovalca.

Ne gre za prvi primer otroka s tremi različnimi DNK, vendar pa so tokrat prvič uporabili metodo, pri kateri so uporabili samo mitohondrijski zapis darovalca. Dojenček ima tako zgolj 0,1 odstotka genskega zapisa darovalca. 

Ameriški zdravniki so želeli zagotoviti, da se na otroka ne bi prenesel del materinega genskega zapisa, s katerim se je na njene potomce prenašal sindrom Leigh. Gre za bolezen, ki je običajno usodna za otroke. Prvi znaki se pojavijo v prvem letu otrokovega življenja, najpogostejši vzrok smrt pa je povezan z dihanjem. Paru sta se rodila dva otroka, ki sta zaradi omenjenega sindroma umrla, eden pri osmih mesecih, drugi pri šestih letih. Poleg tega je ženska imela štiri spontane splave. 

Ameriški zdravniki so postopek opravili v Mehiki, saj v ZDA omenjeni postopek ni dovoljen. Dr. John Zhang, ki je skupaj s sodelavci delal na omenjenem projektu, je s prej omenjeno metodo ustvaril pet zarodkov, a se je le eden med njimi razvil normalno.

Zdravniki bodo dosežek predstavili na oktobrskem srečanju ameriškega združenja za reproduktivno medicino. Pričakovati je, da bodo morali odgovarjati tudi na vprašanja o etičnih vidikih postopka. Tudi med znanstveniki je namreč kar nekaj takih, ki opozarjajo na etična vprašanja, ki se porajajo v tovrstnih primerih. Mnogi poudarjajo, da je treba z raziskavami nadaljevati, a zelo previdno. 

dezurni@zurnal24.si Dan za varen avto

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:04 29.september 2016.

    Ja pol maš pa enga Bavčarja ki podkup zdravnike in si izbere bilokatere lastnosti za svojega otroka. Mislš da se bo tako zlorabo odkril? Pa kaj še.