Svet
73 ogledov

Na Tajskem enoletno žalovanje

Umrl tajski kralj  Adulyadej EPA
Tajska turistična organizacija (TAT) je danes izdala priporočila za turiste, ki so v državi oziroma jo nameravajo obiskati.

Po smrti kralja Bhumibola Adulyadeja so na Tajskem namreč razglasili enoletno žalovanje, med katerim veljajo določene omejitve. Turistom med drugim priporočajo, naj v javnosti nosijo "spoštljiva oblačila".

Vsem obiskovalcem države priporočajo, naj se izogibajo "neprimernemu ali nespoštljivemu vedenju", so pa ob tem poudarili, da ne gre za obvezne ukrepe, ampak le priporočila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Okrepljeni varnostni ukrepi

Turiste so obvestili tudi, da bodo imeli bari in nočni klubi v času žalovanja morda spremenjen delovni čas, o čemer bo odločal vsak lastnik posebej. Turistične atrakcije v državi bodo z izjemo tempeljskega kompleksa Wat Phra Kaew in predsedniške palače v Bangkoku odprte kot običajno. Na teh dveh krajih bodo namreč potekale pogrebne slovesnosti.

Po običajnih urnikih bodo delovale tudi druge javne storitve, naj pa turisti pričakujejo okrepljene varnostne ukrepe, so še sporočile tajske oblasti.

Umrl tajski kralj  Adulyadej | Avtor: EPA EPA

Adulyadej, ki je umrl v četrtek, je bil monarh z najdaljšim stažem, na prestolu je bil 70 let. Umrl je v 89. letu starosti. Prvi mož vojaške hunte, premier Prayut Chan-O-Cha, je razglasil enoletno obdobje žalovanja, prestolonaslednik Maha Vajiralongkorn pa se že pripravlja na prevzem kraljevega žezla. Toda slednji je kasneje po besedah premierja že zaprosil za nekaj časa odloga, preden bi uradno prevzel krono, da bi lahko žaloval za očetom.

V okviru žalovanja bodo morali vsi javni uslužbenci vseskozi nositi črna oblačila, k temu pa vzpodbujajo tudi ostale prebivalce. Pozvali so jih tudi, naj se za najmanj 30 dni vzdržijo vsakršnih praznovanj.

Vse televizije bodo morale oddajati v črno-beli tehniki

Hunta je že v četrtek odločila tudi, da bodo morale vse televizijske postaje na Tajskem, vključno z mednarodnimi satelitskimi televizijami, naslednjih 30 dni v znak žalovanja za pokojnim kraljem oddajati le v črno-beli tehniki. Televizijskim mrežam so tudi naročili, da naj zamenjajo svoj program z vnaprej pripravljenim državnim programom.

Kralj Bhumibol je bil zelo spoštovan in priljubljen na Tajskem. Na začetku svoje vladavine je z različnimi infrastrukturnimi in kmetijskimi projekti spodbujal gospodarski razvoj Tajske. Veljal je tudi za steber stabilnosti v državi, ki so jo že večkrat pretresli državni in vojaški udari. Tudi zdaj je na Tajskem na oblasti vojaška hunta, ki je izvedla vojaški udar leta 2014.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.