Svet
28493 ogledov

Na tem hrvaškem otoku novo žarišče

Hrvaška plaža
Pristojni razmišljajo, da bi na otoku razglasili karanteno.

Na Hrvaškem so od včeraj od 14. ure zabeležili še 36 okuženih s koronavirusom, od tega kar 22 na otoku Brač, je danes v Zagrebu sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. V preteklih dneh so vsak dan beležili manj kot deset novih primerov okužb z novim koronavirusom. Današnjega občutnega zvišanja ne povezujejo z rahljanjem epidemioloških ukrepov, ki se je začelo 27. aprila.

Minister Beroš je pojasnil, da je bil prvi okuženi na otoku Brač na zdravljenju v splitski bolnišnici. Potem ko se je vrnil domov, je bilo z njim v stiku 37 oseb, med testiranjem pa je bilo 22 oseb pozitivnih. Poudaril je, da primer z otoka Brač opozarja, da se ugodna epidemiološka slika lahko spremeni čez noč, če se ljudje ne bodo držali epidemioloških ukrepov. Največ zbolelih je v kraju Nerežišće, ki leži sredi otoka.

Karantena le za Brač?

Minister Božinović je potrdil, da stanje na otoku Braču ne bo vplivalo na nadaljevanje rahljanja ukrepov na Hrvaškem, ki ga nameravajo s tretjim korakom nadaljevati s ponedeljkom, 11. majem. Povedal je, da obstaja možnost, da bodo v prihodnje omogočili potovanja na območju celotne Hrvaške, medtem ko bodo za otok Brač razglasili karanteno.

Na Hrvaškem nameravajo sicer s ponedeljkom v skladu s priporočili epidemiologov znova odpreti javni promet med županijami. V začetku naslednjega tedna bodo obravnavali tudi možnost, da bi ukinili dovolilnice, ki so potrebne za zapuščanje območja začasnega ali stalnega prebivališča.

Med drugim je za prevoz v avtobusih priporočeno, da sedi po en potnik v vsaki vrsti, in sicer izmenično. Podobno je mišljeno v vlakih. V posameznih kupejih sta lahko največ dve osebi, če ne gre za isto družino, so zapisali na spletni strani hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz). Potnikom so priporočili, naj uporabljajo zaščitne maske.

Covid-19, UKC Ljubljana Epidemija covida-19 Slovenija Stroka svari: "Smo na precej negotovih tleh"

Odpirajo tudi vrtce in šole

S ponedeljkom bodo vnovično odprli vrtce in šole za nižje razrede osnovne šole, kot tudi gostinske lokale in nakupovalna središča. Svoja vrata bodo po več tednih znova odprli nacionalni in naravni parki, delovati bodo začele tudi avtošole. Dovoljeno bo zbiranje največ deset oseb na javnih mestih, namesto dosedanjih največ pet.

Na Hrvaškem v preteklih 24 urah ni bilo umrlih zaradi covida-19. Doslej se je okužilo 2161 ljudi, 86 jih je umrlo, 1689 pa ozdravelo.

Alojz Ihan Koronavirus Slovenija Alojz Ihan: O tem si ne upamo niti razmišljati

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Jackilika
    Jackilika 01:03 09.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om