Svet
58 ogledov

Na testiranje cepivo proti HIV-u

Cepiva proti virusu HIV zaenkrat ni. Obstajajo povečini draga zdravila, ki bolni EPA
Na univerzi v kanadskem Ontariu bodo ob privolitvi uprave za hrano in zdravila iz ZDA začeli s testiranji eksperimentalnega cepiva proti virusu HIV na ljudeh. Testiranja začenjajo po desetletnem razvoju, za rezultate pa bodo potrebna še dodatna leta.

Kot je poročala revija Narobe, je cepivo s svojo ekipo na univerzi Zahodni Ontario desetletje razvijal virolog Chil-Yong Kang. Raziskovalci so izdelali cepivo, imenovano SAV001, pri njegovem razvoju pa so uporabili celoten virus HIV in ne le določenih genov oziroma proteinov virusa. Virus zaradi genskega inženiringa ne more povzročiti okužbe, lahko pa bi spodbudil T-celice k uničevanju celic, ki se okužijo z virusom.

Pri poskusih na živalih so ugotovili močan odziv imunskega sistema, a za sklepanje o učinkih na ljudi je še prezgodaj. S prvo fazo poskusov na 40 z virusom HIV okuženih prostovoljcih bodo začeli v januarju 2012, v primeru ugodnih rezultatov pa bodo v drugi fazi merili odziv imunskega sistema na cepivo pri osebah, ki so HIV negativne. Nato naj bi, če bo razvoj potekal v pravi smeri, v obdobju treh let testirali učinkovitost cepiva pri približno šest tisoč prostovoljcih iz za okužbo rizičnih skupin.

Z elektronskim mikroskopom 240.000-krat povečana slika virusa HIV, povzročitelja | Avtor: EPA EPA

Na spletni strani revije Narobe še navajajo, da so cepivo razvili ob podpori biotehnološkega podjetja Sumagen Canada, ki so ga ustanovili leta 2008 prav z namenom podpreti Kanga pri razvoju cepiva. Gre sicer za podružnico korejskega farmacevtskega podjeta.

HIV in AIDS se še vedno širita

Po podatkih univerze Yale iz ZDA po vsem svetu živi preko 42 milijonov ljudi, ki so okuženi z virusom HIV ali že imajo AIDS. Vsako leto se jih na novo okuži pet milijonov, od tega skoraj petina otrok. Zaradi posledic aidsa vsako leto umre 3,1 milijona ljudi, od tega 600 tisoč otrok.

Daleč največ okuženih je v Afriki. Samo na tej celini zaradi aidsa vsako leto umreta več kot dva milijona obolelih. V Evropi številke niso tako visoke, kljub temu pa se na evropskih tleh vsako leto na novo okuži deset tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.