Svet
8 ogledov

Na tisoče ljudi šlo na ulice

Protestniki, ki so v Egiptu dosegli odstop Hosnija Mobaraka. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Protesti se širijo po vsem svetu. Danes so med drugim potekali v Maroku, Jemnu in Jordaniji. Več deset tisoč protestnikov se je danes podalo na ulice v Bahrajnu, pa tudi v Jemnu.

Alžirija
V Alžiriji so odpravili izredno stanje, ki je v tej državi trajalo kar 19 let. Odlok o odpravi izrednih razmer začenja veljati s takojšnjo objavo v uradnem listu. Izredno stanje je bilo namenjeno za boj proti islamističnim upornikom, a se je v zadnjih letih nasilje umirilo in vladni kritiki so bili mnenja, da z njim zatirajo politične svoboščine.

Alžirija je tudi eden izmed največjih izvoznikov nafte za Sredozemlje in Evropo.

Eden izmed protestnikov je za Reuters povedal, da ukinitev izrednega stanja ni dovolj in da bi morala Alžirija dovoliti svojim državljanom več politične svobode.

Na tisoče protestnikov v Alžiriji je sicer poleg odprave izrednih razmer zahtevalo temeljite demokratične reforme in spremembo vladajočega režima. Od leta 1999 je na oblasti Abdelaziz Buteflika. Predsednik ZDA Barack Obama je pozdravil odločitev Alžirije, toda storiti mora še več.

Bahrajn

Več deset tisoč protestnikov se je danes podalo na ulice v središču bahrajnske prestolnice Manama in zahtevalo politične reforme, demokratične spremembe.

Zunanji minister je povedal, da je pripravljen na dialog z ljudstvom.

Na pobudo šiitskih protestnikov so množice protestirale že 12. dan. V Bahrajnu sicer šiiti predstavljajo 70 odstotkov prebivalstva, že dolgo pa se pritožujejo nad diskriminacijo. Bahrajnska sunitska oblast naj bi šiitskim opozicijskim skupinam sicer ponudila pogajanja, vendar se ti na pobudo še niso odzvali.

Jemen: začetek konca starega režima
Na protestih proti režimu predsednika Alija Abdulaha Saleha se je po vsem Jemnu danes zbralo več deset tisoč ljudi. V pristaniškem mestu Aden so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Življenje je izgubila vsaj ena oseba, najmanj dvajset je bilo ranjenih.

Vlada bo tako nadaljevala z varovanjem pravic državljanov in poskrbela za mirne proteste, je povedal zunanji minister v Jemnu.

Po trditvah očividcev je policija v Adnu streljala na demonstrante, da bi prekinila proteste. Saleh je sicer varnostnim silam naročil, naj nudijo "popolno zaščito" tako protivladnim protestnikom kot tudi demonstrantom. Demonstranti zatrjujejo, da je današnji dan začetek konca Salehovega režima, ki je na oblasti od leta 1978.

Maroko
Na ulicah mest so se zbrali tudi Maročani, ki zahtevajo, da se kralj Mohamed odpove nekaterim svojim pooblastilom in opravi s korupcijo. Pridružili pa so se jim tudi pripadniki največjih političnih skupin in skupin za človekove pravice. Protestnike k udeležbi pozivajo mladi prek Facebooka.

Egipt
V Egiptu so že dosegli svoje. Vendar so danes na ulicah znova pozivali k pospešitvi reform in zamenjavi oziroma izbire nove oblasti.

Jordanija
Današnji dan so protestniki napovedali kot "dan jeze". Jordanci namreč zahtevajo demokracijo, nižje cene hrane in pravico do izbire predsednika vlade na volitvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.