Svet
12 ogledov

Na tleh tudi avstralska letala

(Foto: Epa) Žurnal24 main
Včeraj so na tleh ostala letala v Južni Ameriki, danes tudi v Avstraliji. Na Novi Zelandiji kljub pepelu vseeno letijo.

Oblak pepela, ki je zaradi že en teden trajajočega bruhanja ognjenika Puyehuye v Čilu pred nekaj dnevi prizemljil letala nad Latinsko Ameriko, se je razširil nad Avstralijo in Novo Zelandijo. Letalske družbe so zato odpovedale več letov.

Quantas ne leti
Avstralska letalska družba Qantas Airways je odpovedala vse današnje lete v in iz Melbourna ter 22 letov med Avstralijo, Novo Zelandijo in Tasmanijo kot tudi osem lokalnih letov na novozelandskem Južnem otoku. Po besedah tiskovne predstavnice Quantasa je brez leta ostalo približno osem tisoč potnikov.

34 lokalnih in en mednarodni let je odpovedala tudi družba Virgin Australia. Njeni predstavniki so dejali, da je zanje varnost vedno najpomembnejši kriterij pri tovrstnih odločitvah. Na tleh so ostala tudi letala avstralskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Jetstar.

Na Novi Zelandiji letijo normalno
Pri Air New Zealand letov niso odpovedali. Prilagodili bodo le višino in izbiro poti, tako da letala ne bi prihajala v stik s pepelom.

Novozelandska služba za zračni promet je namreč zatrdila, da lahko oblak pepela prizadene le letala, ki letijo na višini med šest in 10 tisoč metrov. So pa tudi opozorili, da lahko vulkanski pepel naslednji teden ovira več letov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.