Svet
62 ogledov

Na tone slanikov prekrilo obalo

Poginuli slaniki na obali Reuters
Na obalo Norveške je morje naplavilo več ton mrtvih slanikov.

Strokovnjake begajo vzroki, zaradi katerih so ribe poginile. Obstajalo naj bi več možnosti:  da je jato rib presenetila oseka, potem ko jo je večja riba roparica "pregnala" v plitvino. Drugi znanstveniki predvidevajo, da je ribe na plažo naplavilo zaradi neurja, po nekaterih domnevah pa bi lahko slaniki poginili zaradi sladke vode iz reke, ki se nedaleč proč izliva v morje.

Okoliške prebivalce pa bolj kot vzrok skrbi, kako bodo tolikšno količino rib čim prej odstranili s plaže. Če ostanejo tam, se bo čez nekaj dni začel širiti neznosen smrad.

Z neba spet padale mrtve ptice

Na drugi strani oceana pa imajo težave s poginulimi pticami. Tako kot že lani so tudi letos ob prehodu v novo leto z neba padale mrtve ptice. Tokrat naj bi s tal pobrali okoli pet tisoč kosov. 

Ptice so začele padati z neba v soboto, ko so se začeli ognjemeti, zato jih je policija začela nemudoma prekinjati. Možni vzroki bi bili še toča ali strele, vendar je bila silvestrska noč letos jasna. Nenavadno je tudi to, da so kosi sredi noči letali okoli. Kot domnevajo, so najverjetnejši vzrok ognjemeti, ki so kose prebudili, prestrašili in pognali v beg, pri čemer naj bi se zaletavali v drogove, drevesa in strehe ter padali na tla.

Poginula ptica  | Avtor: EPA EPA



Lani je bil pogin kosov v mestu Beebe še bolj apokaliptičen: pticam so sledile poginule ribe. Vzroka za ta pogin niso nikoli odkrili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.