Svet
15390 ogledov

Na trg pošiljajo drugačne "steklenice"

steklenica pivo zamašek Profimedia
Danski pivovar Carlsberg na trge pošilja nove "steklenice".

Na trge osmih evropskih držav Carlsberg poskusno pošilja 8000 "steklenic" iz lesnih vlaken, ki jih je mogoče skoraj v celoti reciklirati. Kot trdijo pri pivovarju, bodo te tudi bolje ohranile okus in gaziranost piva kot klasične steklenice. Embalažo so začeli razvijati leta 2015.

Testne "steklenice" so izdelane iz lesene vlaknate lupine in imajo oblogo iz polimera polietilen furanoata (PEF) rastlinskega izvora, je Carlsbergovo sporočilo za javnost ta teden povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Pri pivovarju so prepričani, da bo pivo v novi embalaži zaradi zunanjosti iz vlaken ostalo hladno dlje časa kot v klasičnih steklenicah in pločevinkah. Trditve pivovarja bodo kot prvi lahko preverili potrošniki v Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji ter na Poljskem, Danskem, Švedskem, Norveškem in Finskem.

Podpredsednik razvojnega oddelka pri Carlsbergu Stephane Munch je izdelek označil za "velik dosežek" in dejal, da bo podjetje še naprej sodelovalo s partnerjem Avantium, ki je razvil polimerno oblogo, ter podjetjem za embalažo Paboco, ki je izdelalo zunanjo lupino "steklenice".

Kot je pojasnil, je steklenica v celoti biorazgradljiva z izjemo zamaška. Vendar je dodal, da že obstajajo načrti za nadgrajeno embalaže, ki bo imela tudi trajnostni plastični zamašek.

V okviru pilotnega projekta bo pivovarski velikan svoja trajnostna prizadevanja usmeril tudi v pivo, za katerega bo uporabljal ječmenov slad, pridelan na popolnoma ekološki način v sodelovanju z dobaviteljem ječmenovega slada Soufflet, je še poročala dpa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Skias 13:04 27.junij 2022.

    Resno izgovor reciklaža! Steklo lahko recikliraš v nedogled + tega je pa steklo najbolj ne reagen material. Skratka to je modna muha in samo poveča potrošnjo lesa!