Svet
0 ogledov

Na trgu našli obešenega moškega

Ukrajina protesti EPA
Protesti v Ukrajini se očitno vse bolj širijo tudi zunaj Kijeva, medtem ko so v sami prestolnici protestniki zasedli pravosodno ministrstvo. Na trgu našli obešenega moškega.

Več deset radikalnih protestnikov je v nedeljo zvečer vdrlo v poslopje ministrstva mimo nekaj varnostnikov, ki se niso upirali. Kasneje se jim je pridružilo še več protestnikov, ki so pred poslopjem začeli postavljati več metrov visoke barikade.

Grozijo z izrednimi razmerami

Pravosodna ministrica Jelena Lukaš se je ostro odzvala. Ministrica, ki sodeluje na pogajanjih med opozicijo in Viktorjem Janukovičem, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala, da bo pozvala k prekinitvi teh pogajanj, če protestniki ne bodo končali zasede ministrstva. "Predsednika bom primorana prositi za prekinitev pogovorov, če zasedba poslopja ne bo nemudoma končana, in pogajalci ne bodo imeli več priložnosti, da mirno rešijo konflikt," je Lukaševa dejala za ukrajinsko televizijo Inter.
 

Ministrica je poleg tega zagrozila, da se bo, če se protestniki ne bodo umaknili z njenega ministrstva, obrnila na ukrajinski svet za nacionalno varnost z zahtevo po razglasitvi izrednih razmer v državi.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je vodja opozicijske stranke Udar, nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko demonstrante že pozval, naj ministrstvo zapustijo. "Želijo ostati, a poskušal jih bom prepričati o nasprotnem," je povedal danes in ponovil, da je treba poiskati politično rešitev krize in se izogibati provokacijam.

Na trgu našli obešenega moškega

V središču Kijkeva so na ogrodju ogromnega novoletnega drevesa našli obešenega 55-letnega moškega. Policija je odstranila truplo, ki je viselo znotraj stožčasto oblikovane kovinske konstrukcije. Na telesu ni vidnih ran, zato so odredili obdukcijo. Več o dogodku zanekrat ni znanega.

Na drevesu je sicer pritrjen plakat s sliko zaprte opozicijske voditeljice Julije Timošenko, poleg tega so na njem grafiti proti predsedniku Janukoviču.

Protesti se širijo na proruski del

Medtem pa o protivladnih nemirih po novem poročajo tudi z vzhoda, severa in juga države. Protestniki v več kot desetih mestih zasedajo ali poskušajo zasesti vladna poslopja in se spopadajo s policijo.

Že v petek so protestniki zasedli vladna poslopja v več mestih zunaj prestolnice, a takrat predvsem na bolj prozahodno usmerjenem zahodu Ukrajine. Sedaj očitno podobni dogodki sledijo še na tradicionalno bolj proruskem vzhodu ter na severu in jugu države.

Kot piše britanski BBC, ki se sklicuje na poročanje ukrajinske tiskovne agencije Unian, so v mestu Sumi zasedli poslopje mestnega sveta, poslanec opozicijske stranke Domovina pa je prevzel vodenje sveta. Več tisoč ljudi je poleg tega napadlo sedež regionalne vlade v mestu Zaporožja na jugovzhodu Ukrajine, policija pa je proti njim uporabila solzivec in dimne bombe ter jih na koncu uspela pregnati.

O spopadih med policisti in protestniki v bližini lokalnih vladnih poslopij poročajo med drugim še iz mest Čerkasi jugovzhodno od Kijeva, Černihiv severno od prestolnice in Dnjepropetrovsk na vzhodu, kjer je bilo ranjenih osem policistov in dva protestnika, aretiranih pa 14 aktivistov. Nemiri so se odvijali tudi v Odesi na jugu in Harkovu na severovzhodu države.

Zavrnil predsednikovo ponudbo

Do novih nemirov prihaja, potem ko je Arsenij Jacenjuk v nedeljo zavrnil Janukovičevo ponudbo o vodenju vlade, saj da to ni dovolj, ampak da morajo oblasti izpolniti več glavnih zahtev opozicije, med katerimi so nove volitve.

Janukovič je v soboto Jacenjuku, sicer nekdanjemu ministru, ponudil premierski položaj, Kličku pa položaj namestnika premierja, pristojnega za humanitarne zadeve. Kličko je ponudbo takoj zavrnil in poudaril, da bi moral Janukovič odstopiti in s tem Ukrajini omogočiti nov začetek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.