Svet
15 ogledov

Na tridnevno stavko pripravljeni

Stavka na Lufthansi
1/5
Reuters
Lufthansini piloti začeli tridnevno stavko. Odpovedanih je 3.800 poletov. Adria zagotavlja prevoz prek drugih letališč.

Potem ko Lufthansini piloti z upravo niso dosegli dogovora o višjih plačah in pri vprašanjih glede pokojnin, so opolnoči začeli tridnevno stavko. Čeprav so se nanjo tako pri Lufthansi kot večjih nemških letališčih dobro pripravili, bo ta po ocenah prizadela 425.000 potnikov, povzročila pa tudi – tako ocenjuje letalska družba – finančno škodo, ki naj bi jo merili v dvomestnih milijonskih številkah.
Slovenski nacionalni prevoznik Adria Airways večjih zapletov pri potovanjih svojih potnikov ne pričakuje; urnik letenja v Nemčijo prilagajajo stanju potnikov, ki se bodo odločili, da v tem času potujejo. Vse potnike, ki ne zaključijo oziroma začnejo potovanja v Frankfurtu ali Münchnu in imajo vozovnico Adrie Airways, pozivajo, naj se o svojem potovanju do končnega cilja pozanimajo na klicnem centru Adrie.

Potnikom bodo ponudili prevoz prek drugih letališč. Tistim, ki bodo od potovanja odstopili, pa bodo omogočili, da datum svojega potovanja brezplačno spremenijo.

Vsak na svojem bregu

Hitre rešitve zapleta ne pričakujejo niti v Lufthansi niti v sindikatu pilotov. Piloti ponudbe vodstva družbe še naprej zavračajo. Tiskovni predstavnik sindikata pilotov Markus Wahl pravi, da Lufthansa navzven sicer izraža pripravljenost na pogovore, a da so njene ponudbe vedno enake. "Za nas je Lufthansa volk v ovčji koži," je povedal in zagotovil, da piloti po koncu stavke v času velikonočnih praznikov ne bodo več stavkali.

Nemčijo je prejšnji teden ohromila že stavka zaposlenih na več nemških letališčih, zato je vse več nejevolje prisotne tudi v politiki.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.