Svet
13 ogledov

Na Tržaškem in Goriškem stavke grozijo voznikom

bencinska črpalka v Italiji - domnevno 2007 - zmanjkalo goriva Reuters
Tako kot drugod po Italiji so se za stavke odločili tudi taksisti in črpalkarji v Furlaniji - Julijski krajini. Če bo zmanjkalo bencina, bodo vozniki več točili v Sloveniji, Slovenci pa bodo lahko imeli težave, če bodo želeli leteti s tržaškega letališča.

Nedavni ukrepi italijanske vlade so taksiste po državi pripravili do stavke. Stavkajo tudi taksisti v Furlaniji - Julijski krajini, deželi, ki je močno povezana s Slovenijo, zato lahko tamkajšnje dogajanje vpliva tudi na prebivalce ob meji.

Glede na stavko utegnejo imeti potniki, ki za izhodišče za polete v tujino koristijo tržaško letališče Ronki, težave. Tisti, ki so se do letališča ali z njega navadno prevažali s taksiji, so lahko tokrat po poročanju zamejskega Primorskega dnevnika le opazovali protestno vožnjo taksistov mimo letališča. Ob glavnem deželnem letališču so nato potekale tudi glavne demonstracije na deželni ravni.

Sredi tedna lahko zmanjka goriva

Stavkajo tudi številni črpalkarji. Zato utegnejo številne črpalke, predvsem v Gorici in okolici, že v nekaj dneh ostati brez goriva. V tem primeru bi prišlo do večjega povpraševanja po gorivu na črpalkah na slovenski strani meje.

Sledijo stavke v javnem prometu

V petek naj bi po pisanju Primorskega dnevnika stavke organizirali tudi v sektorju krajevnih prevozov in železnic. Stavkali naj bi "proti vladi bančnikov, diktatom Evropske unije, povišanju življenjskih stroškov in napadu na delavce". Kaj bo to pomenilo za javni promet v Trstu in okolici in kako bo to vplivalo na prometne tokove v obmejnem pasu v Sloveniji, je še težko napovedati.

V ozadju politične igre

Kot opozarjajo avtorji pri slovenskem tržaškem dnevniku, v politični areni Montijevi vladi in njenim ukrepom glasno nasprotujejo Severna liga, deloma Italija vrednot ter levičarske in desničarske stranke, ki niso zastopane v parlamentu.

Koliko gre pri nekaterih stavkah za vpliv politike in izrabljanje slabega položaja delavcev, pa je lahko stvar interpretacije posameznika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.